VIŠE OD 10 DOBRIH IDEJA

Trganci, palačinke, variva i brzi deserti, evo kako kuhati kvalitetno i ukusno od namirnica koje imate kod kuće

Ako danas ne planirate do trgovine, a niste sigurni što kuhati od namirnica koje već imate, imamo nekoliko dobrih ideja

U slučaju da ste se priključili protestu i jedan dan (ili cijeli vikend) odustali od odlaska u trgovine, a niste sigurni što uopće možete pripremiti od namirnica koje imate kod kuće, nastavite čitati, jer u nastavku donosimo nekoliko baš dobrih recepata za jednostavna, ukusna jela od namirnica koje se mogu pronaći u gotovo svakom kućanstvu. Osim što ćete podržati akciju o kojoj ovih dana svi pričaju, uštedjet ćete koji euro, a možda se i prisjetiti jela koja ste već zaboravili, a vole ih (uglavnom) svi za stolom.

OSNOVNE NAMIRNICE

Pod pretpostavkom da u smočnici, kuhinjskom ormariću i hladnjaku imate osnovne namirnice kao što su brašno, jaja, mlijeko, maslac i ulje, sol i šećer, kod kuće već možete postaviti osnove za jela kao što je brzinska tjestenina ili čak mlinci s različitim umacima i dodacima.

OSNOVNI RECEPT ZA RECEPT ZA TJESTENINU (plus tri talijanska klasika)

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO NAPRAVITI MLINCE

image
iStock

Osim klasične tjestenine koju je najbolje raditi u omjeru jedno jaje na 100 grama brašna, još jednostavnija varijanta bit će, primjerice, trganci ili špecle. Praktični su, brzo gotovi i kombinirati se mogu uz najrazličitije umake, pa čak i one slatke s makom ili orasima.

RECEPT ZA TRGANCE

image
Neja Markičević/Cropix

RECEPT ZA ŠPECLE

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Od navedenih sastojaka uvijek možete napraviti i palačinke, pri čemu možete kombinirati i različita brašna, ili još bolje brzinske palačinke iz pećnice u kalupu za muffine koje možete kombinirati sa slatkim ili slanim nadjevom. Nemojte zaboraviti niti na kaiserschmarrn, koji možete pripremiti u slanoj i slatkoj varijanti.

NAJBOLJI RECEPT ZA PALAČINKE

image
Maria Borisenko/Pexels

RECEPT ZA PALAČINKE IZ PEĆNICE

image
Lidija Lončarić

SLATKI KAISERSCHMARRN

SLANI KAISERSCHMARRN

image
Bhofack2/Getty Images

Dobra opcija bit će i domaće tortilje, koje možete napraviti tako da pomiješate toplu vodu, malo praška za pecivo, brašno, ulje i sol. Napravite meko tijesto, pustite da odmori 20-ak minuta, a zatim podijelite na kuglice, razvaljajte i pecite na suhoj tavi.

ILI TORTILJE MOŽETE NAPRAVITI NA OVAJ NAČIN

image
Lidija Lončarić

IZ KUHINJSKOG ORMARIĆA I SMOČNICE

Kada ste pripremili bazu, zavirite i u kuhinjski ormarić i smočnicu. Osim soli, šećera i ostalih začina, u kuhinjskom ormariću najčešće se mogu naći i riža, palenta, leća, krušne mrvice, dok ćete u smočnici vrlo vjerojatno pronaći konzervu tune, slanutka i graha, kukuruza, pasiranu rajčicu ili pelate, ulje, pa i luk i krumpir.

Od svega navedenog pripremiti možete nebrojeno mnogo brzinskih jela. Napamet nam odmah padaju mlinci s umakom od tune i rajčice, falafel od leće i slanutka, koji vrlo lako možete napraviti tako da leću namočite, a onda je usitnite zajedno sa slanutkom, povežete s jajem, ako je potrebno, dodate i krušne mrvice te začine po želji pa sve zajedno pržite u ulju ili pečete na tavi ili u fritezi na vrući zrak.

RECEPT ZA MLINCE S TUNOM

image
Berislava Picek/Cropix

Osim toga, od kombinacije žitarica, grahorica i korjenastog povrća koje uglavnom uvijek imamo u hladnjaku i smočnici, kao što su mrkva, celer i krumpir, uvijek se može napraviti i jednostavno varivo, koje se može ili ne mora pojačati i, primjerice, običnim noklicama od brašna, jaja i soli. Dovoljno je samo pomiješati ih dok ne dobijete gustu smjesu pa ih žličicom ispuštati u varivo pred kraj kuhanja i pričekati da isplivaju. Naravno, ako u zamrzivaču imate meso, možete ga nasjeckati na kockice pa ubaciti u lonac.

RECEPT ZA JEDNOSTAVNO VARIVO

DOBRI SAVJETI ZA DOBRO VARIVO

image
Lidija Lončarić

Palenta je, pak, namirnica od koje u pola sata možete dobiti nekoliko baš dobrih jela. Primjerice, možete je skuhati pa još toplu poslužiti s vrhnjem s malo slatke mljevene paprike i kojim čvarkom, ako vam je pri ruci. Također, od nje možete napraviti i slatku kašu, recept za koju vam ostavljamo u nastavku, a možete je i ohladiti, narezati na prutiće pa je zapeći na tavi i od nje napraviti hrskave štapiće uz koje će vam samo još trebati umak.

SLATKA PALENTA

image
Lidija Lončarić

Od konzerve slanutka ili graha uvijek možete napraviti namaz kao što je humus, a možete ih i kombinirati s pelatima i, ako u zamrzivaču imate komad piletine, spojiti ga s konzervama pa napraviti jednostavno punjenje za tortilje ili ga poslužiti uz, primjerice, rižu.

KAKO NAPRAVITI HUMUS?

image
Shutterstock

Krušne mrvice mogu vam poslužiti za paniranje ili kao dodatak faširancima ili povrtnim popečcima, ali i za stvaranje hrskave komponente na jelima. Jednostavno ih zapecite na malo maslaca, dodajte sol i začine (ili čak limunovu koricu) po želji, tostirajte dok ne postanu hrskave i zamirišu pa ih posipajte po tjesteninama, rižotima i palenti.

AROMATIZIRANE KRUŠNE MRVICE

image
Lidija Lončarić

VOĆE KOJE UVIJEK IMAMO PRI RUCI

Od voća u ovo doba uvijek nekako pri ruci imamo naranče, limune i jabuke, što je već dovoljno da svakom jelu dodamo malo svježine, ali i da napravimo kakav dobar desert. Crumble ili cobbler bit će najjednostavnije varijante, vrlo brzo gotove, a slasne, a od brašna i maslaca, koji također uvijek imamo u hladnjaku, možete napraviti i prhko tijesto za klasičnu pitu.

KORAK PO KORAK CRUMBLE (KORISTITE SEZONSKO VOĆE)

image
Neda Batinić

PITA OD JABUKA

image
Cropix

Jabuke i kruške uvijek možete dodati i pečenjima, ako iz zamrzivača izvučete kakav komad mesa, a od agruma možete napraviti

kreme koje ćete zatim mazati na palačinke, kruh ili ih jesti na žlicu, ako se zaželite nečeg slatkog i kiselkastog. Osim toga, uvijek možete napraviti i kakve aromatične keksiće ili malo naranče dodati u čokoladni biskvit. A kad smo već god biskvita, za pripremu će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka kao što su brašno, jaja, šećer i malo soli, a u njih uvijek možete ubaciti voće po želji iz zamrzivača pa napraviti brzinski desert.

BISKVIT KOLAČI

image
Neja Markičević/Cropix

RECEPT ZA KREMU OD LIMUNA

Trebat će vam:
350 g limunova soka
650 ml mlijeka
370 g jaja
42 g škroba
42 g brašna
160 g maslinova ulja
320 g šećera
22 g želatine
korica svih limuna

Priprema:
Naribajte koricu svih limuna koje koristite u posudu, a zatim u drugu iscijedite iz njih sok. Pola šećera pomiješajte s tom koricom i stavite sa strane.

Razbijte jaja u novu posudu i pomiješajte ih sa šećerom i limunovom koricom. Dodajte prosijano brašno i škrob, dobro promiješajte i ulijte limunov sok. Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.

Zakuhajte mlijeko i drugu polovicu šećera, a zatim pola tog mlijeka ulijte u posudu gdje su jaja i limunov sok. Dobro promiješajte i vratite u posudu s ostatkom mlijeka.

Miješajte energično dok smjesa ne zakuha, a zatim uz miješanje nastavite kuhati deset minuta. Maknite kremu s vatre, ubacite želatinu i miješajte da se rastopi.

Dodajte maslinovo ulje konstantno miješajući kremu. Blendajte štapnim mikserom, a potom prekrijte plastičnom folijom na kontakt i ohladite. Prije uporabe za punjenje slastica kremu još jednom izmiksajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 11:40