SPREMNI ZA ROŠTILJ

Ukiseljene jabuke prejednostavno je napraviti, a najbolje se slažu uz slasna jela s roštilja

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Trebat će vam tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u kuhinji

Trebat će vam:

500 ml jabučnog octa
240 ml vode
160 g šećera
3 štapića cimeta
3 zvjezdasta anisa
2 žlice krupne soli
1 velika ljutika
pola jalapeño paprike
1 štap celera
3 velike slatke jabuke

Priprema:

Staklenke od pola litre operite i osušite. U loncu pomiješajte ocat, vodu, šećer i sol. Dodajte štapiće cimeta i anis. Zagrijte na srednje jakoj vatri dok se šećer i sol ne otope, uz povremeno miješanje. Kad se otope, izvadite cimet i anis na tanjurić pa prebacite tekućinu u mjernu čašu i stavite da se ohladi. Dok čekate, narežite ljutiku i jalapeño što tanje možete. Štapić celera operite i narežite dijagonalno, ali na tanke trakice. Jabuke operite i razrežite na četvrtine, uklonite sredinu i tanko narežite zajedno s korom. Punite staklenke u slojevima. Počnite s cimetom i anisom, zatim dodajte malo luka i papričice, a onda celer i jabuke. Pokušajte rasporediti pravilno po staklenkama. Nastavite dodavati luk, papričice, jabuke i celer sve dok niste napunili što bolje dostupne staklenke. Kad su dobro napunjene, pažljivo u staklenke ulijte mlaku mješavinu octa i šećera. Ako vam bude nedostajalo tekućine, pomiješajte još jabučnog octa s vodom u omjeru 2:1 pa dopunite staklenke. Ukiseljene jabuke možete jesti već idući dan, a čuvajte ih u hladnjaku do mjesec dana.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 21:02