
Kad vam netko tko je u kuhinju prvi put ozbiljno zakoračio prije 45 godina priprema jela za martinjsko druženje, onda takvu feštu ne bi trebalo propustiti. A taj važan “netko” koji se pobrinuo za naš martinjski meni je chef Branko Ognjenović.

Pogodio nas je u dušu, nismo htjeli nikakva čuda na tanjuru, nikakvu pomaknutu hranu, pjenice, esencije, ništa što nećemo moći prepoznati ni danom jelu izgovoriti ime. Pa jasno je što se jede i pije za Martinje i u to nimalo nismo dirali. A Branko si je dao oduška skuhavši pravu domaću gozbu; racu iliti patku, krvavice, teletinu, zelje, buču, heljdu.

Sve savršeno ljubi jedno drugo, nema redoslijeda kojim se što jede. Naša trpeza bila je prepuna, no i samo jedno od ovih jela na stolu bit će dovoljno da svaka družina koja se okupi na Martinje bude zadovoljna. A ako se za stolom nađe i koji vegetarijanac, ni on ne bi trebao ostati gladan. Jer i uz kremastu buču ostaje se sit i nasmijan.
Krvavice u lisnatom tijestu s kiselim kupusom

Tijesto punjeno heljdom i pačjim iznutricama

Glazirana teleća prsa s kremastom bučom

Torta od palente s krvavicama

Patka punjena mlincima

Patka s krumpirom, okruglicama i crvenim kupusom

Pohane jabuke s umakom od šumskog voća

Komentari
0