
Čak i ako vam poriluk nije omiljena namirnica, ova slana pita, sigurni smo, svidjet će vam se već na prvi zalogaj. Recept nam je ustupio naš suradnik Zoran Šimunić Šime, koji je u nadjevu kombinirao kozji sir, krumpir i poriluk, a u tijesto je ubacio i šaku pistacija. Rezultat je pita (ili galette, ako baš hoćete) koje je zbilja teško pojesti samo jedan komad i koja će vam vrlo vjerojatno poslužiti kao inspiracija za ručak i u budućnosti. Nama se jako svidjela i baš vam zato recept ostavljamo u nastavku.
PITA S PISTACIJAMA, PORILUKOM I KRUMPIROM
Trebat će vam:
1 veći poriluk
100 g svježeg kozjeg sira
5 žlica vrhnja za kuhanje
2-3 režnja češnjaka
3 jušne žlice svježeg vlasca
50 g koromača
1 jaje
200 g krumpira
sol, svježe mljeveni papar
Tijesto:
60 g šalice očišćenih pistacija
380 g brašna (pola oštro/pola glatko)
1 čajna žličica soli
1 čajna žličica šećera
200 g maslaca
120 ml ledene vode
Priprema:
U multipraktiku sameljite pistacije. Dodajte sol, šećer, brašno i povežite u grudičastu smjesu. Potom dodajte ohlađeni maslac koji ste izrezali na manje komade te u kraćim intervalima palite multipraktik. Potom upalite motor i postupno dodajte ½ šalice ledene vode dok se ne stvori tijesto. Na pobrašnjenu podlogu tijesto formirajte u loptu i zamotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva celzijusa. U međuvremenu poriluk prerežite po pola, isperite pod vodom i nasijecite te stavite pirjati na vrlo laganu vatru sa žlicom maslinovog ulja i malo maslaca dok ne omekša. Pripazite da ne zagori. Potom ga prebacite u dublju posudu i pomiješajte s kozjim sirom, vrhnjem, koromačem i češnjakom koje ste narezali na sitno. Začinite sa soli i paprom.
Krumpir ogulite i narežite na jako tanke ploške. Tijesto izvadite i razvaljajte na tanko u krug te rasporedite u posudi za pečenje (okruglu). Poslažite krumpir, malo ga posolite te rasporedite nadjev. Rubove preklopite i namažite s malo maslinovog ulja. Pecite u pećnici ovisno o debljini tijesta i posude 30-60 minuta.
Komentari
0