LUDO DOBRA IDEJA

Zapečene mesne okruglice totalno su otkriće, najbolje se slažu uz pire krumpir

 Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto
Od junetine ili kombinacije junetine i svinjetine napravite mesne okruglice, ubacite ih u umak, zapecite sa sirom i ostanite dovoljno strpljivi dok sve ne bude gotovo...

Za mesne okruglice:

400 g mljevene junetine (ili mješavine junetine i svinjetine)

1 jaje

50 g krušnih mrvica

30 g naribanog parmezana

2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

1 žlica svježeg peršina (sitno nasjeckanog)

1 žličica suhog origana

sol i papar po ukusu

2 žlice maslinovog ulja (za prženje)

Za umak:

1 žlica maslinovog ulja

1 manji luk (sitno nasjeckan)

2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)

1 konzerva (400 g) nasjeckanih rajčica

1 žličica šećera

1 žličica suhog origana

sol i papar po ukusu

150 g naribane mozzarelle

30 g naribanog parmezana

Priprema:

Pomiješajte mljeveno meso, jaje, krušne mrvice, parmezan, češnjak, peršin, origano, sol i papar. Oblikujte okruglice veličine oraha. U tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite okruglice 5-7 minuta dok ne postanu zlatno smeđe. Izvadite ih i stavite sa strane. U istoj tavi pirjajte luk 3-4 minute, dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. Umiješajte rajčice, šećer, origano, sol i papar te kuhajte 10 minuta. U vatrostalnu posudu stavite umak, rasporedite okruglice, pospite mozzarellom i parmezanom. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 15 minuta dok sir ne postane zlatno smeđi i mjehurićav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2025 06:42