Zapečeni patlidžani

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 4 patlidžana
  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • Za bešamel umak:
  • 70 g brašna
  • 70 g maslaca
  • 4 dcl mlijeka
  • sol
  • Za crveni umak:
  • 1 konzerva pelata
  • 1 manji luk
  • 2 režnja češnjaka
  • prstohvat šećera
  • malo soli
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • grančica majčine dušice
  • 400 g mozzarelle
  • 4 jušne žlice fino ribanog parmezana

Priprema

1. korak

Patlidžane narežite na ploškice, malo posolite i pouljite, posložite na pleh za pečenje obložen masnim papirom i pecite na 220 stupnjeva 20-ak minuta (tijekom pečenja ih treba preokrenuti). Kad su gotovi, posložite ih na tanjur sa strane dok pripremate umake.

2. korak

Za bešamel na zagrijanom maslacu lagano popržite brašno stalno miješajući. Ulijte zagrijano mlijeko, dodajte sol i papar te pjenjačom miješajte na vatri pet do deset minuta. Zatim maknite umak s vatre i dalje miješajte dok ne dobijete gust i gladak umak.

3. korak

Za crveni umak na maslinovu ulju propirjajte luk kratko, dodajte sitno sjeckani češnjak, malo miješajte, a zatim dodajte pelate i šećer te majčinu dušicu. Sve zajedno pirjajte 15-ak minuta. Na dno vatrostalne posude stavite malo crvenog umaka, a ostatak pomiješajte s bešamelom. Na crveni umak posložite red patlidžana, malo pomiješanog umaka, malo mozzarelle i tako nazmjenice dok ne potrošite sastojke. Na kraju posipajte parmezanom. Pecite na 200 stupnjeva 15-ak minuta dok lagano ne posmeđi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 22:41