TOTALNI HIT

Zašto ovog ljeta ne biste napravili sirup od lista smokve? Imamo provjereni recept

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Naizgled običan list smokve krije veliki potencijal kako u gastronomiji tako i miksologiji, recept je s nama podijelio Vedran Gulin

Trebat će vam:

1 l vode
1 kg šećera
svježe ubrani listovi smokve

Priprema:

Naberite svježe listove smokve i dobro ih operite. Zagrijte litru vode i u njoj otopite kilogram šećera - voda i šećer uvijek idu u omjeru 1:1. Maknite lonac s otopljenim šećerom s vatre i desetak opranih listova smokve potopite u slatki sirup. Voda ne smije biti toplija od 80ºC. Pustite da se voda ohladi i infuzira okusom. Jednom ohlađen sirup pretočite u bocu i držite u hladnjaku do mjesec dana. Sirup se može koristiti za razrjeđivanje u omjeru 1:9 u vodi s ledom i malo limuna ili limete za osvježavajući sok, možete ga dodati u ljetni koktel ili preliti preko palačinki, sladoleda od vanilije ili panna cotte.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
08. travanj 2025 12:24