
Restoran 4 kantuna kotira u razgovorima kao jedan od boljih zadarskih restorana. 4 kantuna su naravno, poznati zadarski toponim, u samom srcu Varoši na poluotoku, tj. u Gradu, kako kažu lokalci. Šećete li dakle zadarskim poluotokom, ne možete ga mimoići. Izvana djeluje prilično elegantno, što može odbiti goste koji traže nešto jednostavnije, međutim, već je po ulasku jasno da se radi o neformalnijem mjestu. Spoj industrial stila (željezo, mikrocement i tapeta s povijesnim printom) s lokalnim, skoro tradicionalnim stilom, kamenim zidovima i drvenim gredama, funkcionira jako dobro, nepretenciozno i ugodno. Imate dojam da ste na ozbiljnom mjestu, a pritom se ne osjećate uštogljeno ili pretjerano fensi. Pun je svjetla, a zbog velikih prozora na neki način imate dojam da sjedite na ulici. Zadar je u vrijeme pred uskršnje blagdane bio prepun turista; razni svjetski jezici odjekuju njegovim ulicama. Većina lokala raznog tipa, otvorena je i preko dana i noću. Grad živi.
Na samom ulazu u 4 kantuna razveselio nas je veliki vinski frižider iz kojeg viri vrlo lijepa selekcija lokalnih vina. Odmah pikiramo na vina vinarije Senjković jer su u Zagrebu vrlo teško uhvatljiva vrsta.
Restoran je u vrijeme ručka, kao i Zadar uostalom, krcat, iako je kapaciteta sigurno više od stotinjak mjesta. U zraku ugodni mirisi iz kuhinje, a u trećoj prostoriji uočavamo veliku, stiliziranu krušnu peć - ovo mjesto je i pizzerija.
No odlučujemo prošetati uglavnom ribljim dijelom jelovnika. Jelovnik nije velik, i djeluje relativno klasično, no pojedina jela ipak iskaču kao kreativnija i manje uobičajena. Krećemo s ribljom platom "hladno iz mora, i još nešto, za 2 - 3 osobe" (19 €). Dobivamo taman nešto za dvije, tri osobe: dvije paštete, slane srdele, malu salatu od hobotnice, dimljene dagnje i sitne crne masline, te kozice i dimljenu tunu na tostiranom kruhu. Not great, not terrible - dojam je da se radi o kombinaciji kupovnih stvari i zalogaja rađenih u kuhinji koji dobivaju prolaznu ocjenu.
Što se posluživanja vina tiče, imamo veliku zamjerku koju im do kraja nećemo oprostiti. Uz tako dobru vinsku listu koja prilično promišljeno i detaljno pokriva Dalmaciju, ali i glavne hrvatske vinske regije, cijene koje su više nego prihvatljive i na čašu, i na butelju, neoprostiv je način na koji poslužuju vina. Ne pred gostom, nego ih se natoči negdje na šanku i donese za stol. Za šankom imaju čak automatski Vacuvin ili nešto slično, čime odmah po posluživanju ispumpavaju zrak iz vinske boce, dakle, nekome je na ovome mjestu do vina zaista stalo. Osoblja, koje je vrlo ljubazno, ima dovoljno, čak i kad je lokal pun (što je skoro neviđeno za hrvatske prilike), pa ne razumijemo izostanak posluživanja vina pred gostom. Ne sjećamo se kad smo zadnji put u restoranu vidjeli vino tipa Grabovčeve Kujundžuše ili Glavica Škrleta za 3,5 eura, što je divno, ali zbog načina posluživanja uživanje u vinu je manjkavo. Pravda za vina u 4 kantuna!
Što se glavnih jela tiče, u ogromnoj emajliranoj teći za 30 eura dobivamo nešto što se zove ribarska teća alla 4 kantuna i sigurno je dovoljna za dvije osobe. Hrpa dagnji, par škampa, komad oslića i nekoliko kolutova lignji, u bogatom šugu uz iznimno ukusnu palentu, pristojan su i ukusan obrok za dvoje ne jako gladnih. Ista je stvar i s njokima s pršutom, kaduljom, cherry rajčicom i prženim bademima (16 €). Količinski iznimno obilno, okusom moćno, ali u isto vrijeme elegantno i nenaporno. Možda najbolje jelo koje smo ovdje jeli. Od ljubazne konobarice tražili smo i iznenađenje, pa je za nas odabrala jedno jelo, koje je vjerojatno i među zanimljivijima: grdobina s fužima u umaku od tartufa (23 €). No, netko u kuhinji ima izazov sa solju, jer su i grdobina i julienne povrće uz biftek tagliatu došli potpuno neslani.
Za biftek tagliatu (29 €) nisu nas pitali koliko ga pečenog želimo. Spominjemo to jer nam se čini da bi restoran 4 kantuna uz nešto veću brigu za detalje mogao otići stepenicu više, koja ga ne bi učinila nužno odbojnim i uštogljenim, nego gastronomski ipak ozbiljnijim. Ovako nam se čini da koketira s pokušajem da bude nešto više od pizzerije koja nudi neku moderniziranu varijantu lokalne kuhinje, ali ne uspijeva u potpunosti, što je šteta. Ovaj je restoran, naime, vrlo pristojno mjesto, gdje ćete se osjećati ugodno, i kao da ste dobili dobru vrijednost za novac. Ulaganje u nešto bolje namirnice vjerojatno bi dignulo cijene, pa se, vjerujemo, baš tu balansira.
Pizze se kreću od 11 do 15,5 eura, gdje je najskuplja ona s burratom, mortadelom i pestom od pistacije. Kora je tanka i hrskava, a nadjevi su obilni. Pizza zaslužuje čistu četvorku, i opet, da se malo više pažnje pokloni namirnicama, bila bi to čista petica. Što se deserata tiče, ni tu nije bilo pretjeranih uzbuđenja, a poučeni dotadašnjim iskustvom, odlučili smo se za čiste klasike, tiramisu (6 €) i čokoladni souffle (7 €), koji su bili sasvim korektni.
Sve u svemu, 4 kantuna su pouzdan izbor za pristojan obrok na ugodnom mjestu u centru grada, odnosno zadarskog poluotoka, što je vrijedna informacija nađete li se tamo u vrijeme ručka, pogotovo u kaosu vrućeg ljeta, kad se vjerojatno ipak gubi dojam opuštenosti. S druge strane, nadali smo se naći malo više uzbuđenja i kreativnosti na njihovim tanjurima. No, u nevelikoj zadarskoj restoranskoj konkurenciji, 4 kantuna pokazuju se kao ziheraški odabir.
Komentari
0