Advent u Zagrebu u punom je jeku, a ove godine održava se i jedan poseban za ljubitelje slavonske i baranjske gastronomije - Šokački advent. Svakog petka i subote, kombinacija slavonskih delicija, čobanac kuhan na otvorenome, poderane gaće, kulen, svježi čvarci, domaća šljivovica, vino i zvuci tamburice, dovode u Zagreb pravi duh istoka Hrvatske.
Prvi Šokački Advent odvija se ispred Cortes Cluba uz Hotel Aristos, a u ovakvoj atmosferi, ljubitelji Slavonije i Baranje, moći će uživati svakog petka i subote do Badnjaka, 24. prosinca, dok je sam program osmišljen kako bi povezao ljude kroz glazbu, okuse i mirise koji odražavaju bogatu tradiciju istočnog dijela Hrvatske.
Osim što posjetitelji mogu degustirati specijalitete, zanimljivo je i to da mogu svjedočiti i samom procesu izrade čvaraka, a cijeli ambijent pun slamnatih buntova neodoljivo podsjeća na tradicionalni slavonski kirvaj.
Ukoliko ipak niste u mogućnosti posjetiti Šokački advent, donosimo vam dva provjerena recepta s istoka Hrvatske s kojima ćete bar na trenutak osjetiti duh Slavonije i Baranje.
PODERANE GAĆE
Trebat će vam:
1 kocka svježeg kvasca
1 žličica šećera
200 ml mlijeka
500 g glatkog brašna
2 žličice soli
150 ml vode
500 ml ulja za prženje
Priprema:
U manjoj posudi zagrijte oko 100 ml mlijeka, dodajte kvasac, malo šećera, pomiješajte i pustite da se kvas zapjeni. U veću posudu stavite brašno, sol, preostalo mlijeko, mlaku vodu i zapjenjen kvasac te umijesite tijesto od svih sastojaka. Posudu stavite na toplo mjesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Udvostručeno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm debljine. Izrežite na pravokutnike koje nožem prerežite po sredini. Prekrijte sve pravokutnike kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebat će mu još oko 30 minuta. Masnoću stavite u dublju posudu i zagrijte. Na zagrijano ulje stavite tijesto u obliku pravokutnika koje prije pečenja možete malo rastegnuti prstima. Pržite nekoliko minuta dok tijesto ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
SLAVONSKI ČOBANAC
Trebat će vam:
2 kg junetine
2 kg svinjetine
2 kg luka
2-3 mrkve
3 korijena peršina
pola korijena celera
6-8 češnjeva češnjaka
goveđi temeljac, oko 2 litre
bijelo vino, oko 2 dl
6 listova lovora
peršinov list
slatka mljevena crvena paprika
dimljena mljevena paprika
ljuta mljevena paprika ili suha papričica
sol, papar
mast
Priprema:
Naložiti vatru i postaviti kotlić. Nasjeckati luk pa ga popržiti na masti i podlijevati s malo vode da ne zagori. Kada luk uvene i postane staklast dodati meso narezano na kockice, kratko ga popržiti pa ubaciti u kotlić nasjeckano korjenasto povrće, češnjak i lovorov. Podliti temeljcem pa kuhati dok meso ne bude mekano, oko dva sata. Povremeno podliti temeljcem i dodati bijelo vino. Pred kraj kuhanja dodati peršinov list i sve začine. Ostaviti da se još kratko krčka na laganoj vatri, po potrebi doliti još temeljca ili vode. Čobanac ne smije biti gust kao gulaš, ali ni rijedak kao juha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....