Kvartovska pizza

Dobra preporuka! U pizzeriji u Buzinu bez sumnje rade jedno od najboljih tijesta koje smo dosad isprobali

Cortes Pizza & Pub u Buzinu iznimno nas je ugodno iznenadio, nesumljivo ćemo se vratiti opet

Tražeći mjesta gdje da odemo na kvartovsku pizzu nerijetko nailazimo na prepreku - sve je manje pizzerija koje nismo obišli. Laknulo nam je prošli petak kada smo slučajno naišli na pizzeriju/sportski bar Cortes u Buzinu. No, ono čega nismo bili svjesni, jer nas rijetko koja pizzerija toliko iznenadi, jest da ćemo baš tamo pojesti jednu od boljih pizza do sada.

Cortes je smještena na adresi Cebini ulica 33, u sklopu hotela Aristos. U pizzeriju smo došli oko 14 sati, kada je, osim nas, bila prisutna samo jedna veća grupa gostiju. Prostor restorana je velik, s nekoliko desetaka sjedećih mjesta i manjom vanjskom terasom koja je tog kišnog dana bila zatvorena. Ljubazni konobar odmah nam je donio jelovnik, a dok smo ga pregledavali, naručili smo točeni svijetli San Servolo i Rezani Paulaner. Uz njih se na karti nalazi i još nekoliko komercijalnih točenih piva, a vinska karta, koju se mora posebno tražiti, solidna je te broji više od deset bijelih i crnih vina, od kojih je manji broj na čaše. Većinom su hrvatska, a od stranih vina imaju nekoliko poznatih šampanjaca.

image
Privatna Arhiva

Što se hrane, osim pizza, tiče - nude nekoliko burgera, tacosa i stakeova. Mi smo se, od 19 pizza koje imaju u ponudi, odlučili za njih tri: klasičnu margheritu (9,7 €), Onion Delighted (12 €) i Sea Story (12 €). Na pizze smo čekali desetak minuta, dok smo gledali nogometnu utakmicu na nekoliko televizora u prostoru.

Čim su pizze došle na stol, znali smo da se ovdje radi o nečemu posebnom. No, prije svega, valja napomenuti da Cortes peče Canotto stil napoletane pizze (i to po AVPN standardu) – karakterističan po izrazito napuhanim, prozračnim rubovima. Zbog toga pizza vizualno izgleda nešto manja od standardne. U Cortesu je taj rub posebno naglašen, zbog čega pizze izgledaju vrlo pufasto.

image
Privatna Arhiva

Sea Story (San Marzano D.O.P, Fior di latte mozzarella, mozzarelina, dimljeni carpaccio tune, smokve, češnjak i maslinovo ulje, bosiljak) apsolutno je spektakularna. Naizgled jednostavna, ova pizza sve je ono što bi dobra morska pizza trebala biti. Jednostavna i puna okusa. Sočni San Marzano pelati, sočna mozzarela i carpaccio od tune stvaraju odličan spoj sastojaka, dok karamelizirane smokve daju pizzi kreativan finiš koji dugo ostaje u ustima. Tijesto je zaista posebno i možemo slobodno reći da prozračniju napoletanu nismo nigdje u Zagrebu pojeli.

image
Privatna Arhiva

Onion Delighted (umak od luka, dimljena mozzarella, kockice pancete, Salsiccia kobasica, rikola, vlasac, mozzarelina, bosiljak) ima drugačiji izričaj, no i dalje je odlična. Baza od luka vrlo je blaga, ali dovoljno karakterna da se osjeti prepoznatljiv okus luka, dok su kockice pancete hrskave i sočne. Salsiccia je pikantna, a mozzarela standardno ukusna, dok rukola daje svježinu pizzi. Vlasac, koji nam se na početku činio nepotrebnim, dodao je šarm te sveukupno sjajno upotpunio pizzu.

image
Privatna Arhiva

Što se margherite (San Marzano D.O.P, Fior di latte mozzarella, Grana Padano sir, maslinovo ulje, mozzarellina, bosiljak) tiče, nemamo puno toga za reći osim najveće pohvale. Ovo je margherita kakvu možemo usporediti s onima u Napulju. Problem margherite općenito jest to da je ujedno i najjednostavnija, ali i najteža pizza za napraviti, jer sve na njoj mora biti savršeno. U Cortesu smo pojeli upravo takvu, bez ikakvih nedostataka. Čak nam se i nestandardni dodatak Grana Padano sira jako svidio. Svaki zagriz nas je vratio na ulice Napulja, postavljajući temelj prema kojem ćemo odsad mjeriti kvalitetu margherite.

image
Privatna Arhiva

Nakon što smo uživali u pizzama, svratili smo i do pizzaiola. Ispostavilo se da se radi o Berislavu Fabijaniću, čovjeku s bogatim iskustvom rada u pizzerijama (uključujući Frankos), koji nam je otkrio da tijesto radi s 80% hidratacije, što i objašnjava toliko lagano tijesto. Naglasio nam je i da ima potpunu kreativnu kontrolu nad pizzama - od sastojaka do ideja za nove pizze. Zahvalili smo mu na dobrom iskustvu i otišli radosni.

image
Privatna Arhiva

Jedina zamjerka koju imamo prema Cortesu jest ta da dovoljno dobro ne reklamiraju svoje tijesto, odnosno pizzu. Jer ovdje se očito ne radi o prosječnoj pizzeriji, već o mjestu koje radi jedno od boljih tijesta u Hrvatskoj. Fabijanić radi nešto posebno, a mnogi restorani trebali bi slijediti primjer Cortesa glede prepuštanja kontrole sposobnim i kreativnim kuharima.

Canotto stil pizza možda neće odgovarati svima zbog svojih napuhanih rubova – čak ni nama ovaj stil inače nije najdraži – no činjenica da nas je Cortes toliko oduševio govori koliko su njihove pizze izvrsne kada uspiju impresionirati čak i one koji preferiraju drugačiji stil. Cortes zaslužuje svačiju pažnju, a mi se prvom prilikom vraćamo s većim društvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
31. ožujak 2025 07:22