
Glavni grad Hrvatske prepun je mjesta koja prodaju kebab. Ispred mnogih poznatijih kebab lokala često se stvaraju gužve, pogotovo u današnjoj ekonomiji u kojoj su restorani postali poprilično skupi, pekarnice ne najedu čovjeka, a fast food mjesta kao da se natječu tko će više dići cijene. Uz generalno povoljnije cijene, kebab je brzo gotov, a mi koji ga rado jedemo, nakon jednog smo dovoljno siti. Međutim, velik broj mjesta gdje se prodaje kebab ima problem loših sastojaka, u kojima prednjači vrlo oskudna kvaliteta mesa. To meso često je naslagani pripravak koji sliči na paštetu, pa zapravo ni ne znamo jedemo li uopće pravo meso.
Prije nekog vremena u Zagrebu na Jarunu otvoreno je odlično mjesto na kojem se može pojesti kebab s pravim mesom i koje je ubrzo steklo toliku popularnost pa ljudi nerijetko u redovima čekaju i do sat vremena, o čemu smo vam pisali ovdje. Potom je, u veljači ove godine, na adresi Ilica 53A otvoren Edo Turkish Kebab. Otvorio ga je čovjeka koji je iz Njemačke došao u Hrvatsku kako bi nam ponudio bolji proizvod. Kada smo ga nedavno posjetili isprobali smo kebab u dvije varijante te smo se ugodno iznenadili.
Ono što, osim spomenutog kvalitetnijeg mesa i kvalitetni(ji)h, svježih sastojaka, razlikuje ovaj kebab od mnogih drugih u gradu su vrste lepinja u kojima se služi. Budući da se radi o pravom Döner kebabu (inačica koja se posvuda viđa, a označava način pripreme mesa pečenog na vertikalnom ražnju), ovdje se kebab servira u dvije varijante. Prva je, naravno, "lepinja" (svježe pečeno turski kruh - tanka tostirana pogača koja se kod Ede pred vama peče te je nakon pečenja posuta sezamom ili crnim kimom, što joj daje dodatnu aromu). No, Edo poslužuje kebab i u verziji prave dürüm tortilje, koja je kod njega nešto deblja od standardne tortilje. Također, svježe je pečena pred vama.
Lepinju smo probali u varijanti s govedinom (8 EUR) i ljutim umakom, što se pokazalo kao super kombinacija. Umak je bio fin i pikantan, a ostali sastojci sasvim dobri, meso sočno, no lepinja je zaista ono što ovaj kebab čini posebnim.
Dürüm s piletinom (7,5 EUR) i blagim umakom također nam je bio ukusan. I ono što nije zanemarivo, obje verzije su nas stvarno zasitile. Uz kebab smo probali i prženi batat pommes, koji je, ruku na srce, bio prethodno zamrznut, što je i za očekivati. Međutim, kako smo ovdje prvenstveno došli na kebab, koji se pokazao iznimno dobrim i drukčijim od ostale ponude u gradu, ne uzimamo za zlo, jer se zbog tog priloga ni nećemo vratiti.
Ekipa koja radi kod Ede rekla nam je da vlasnik planira otvoriti još jedan lokal jer je vrlo zadovoljan s time kako ljudi reagiraju na njihovu verziju poznatog jela. Sudeći prema gužvama koje smo viđali kada bismo se šetali kraj Edo Turkish Kebaba proteklih mjeseci, ne čudi nas. Rade ga dobro, ljubazni su i drukčiji, odnosno kvalitetniji od drugih.
Ako ste i vi među onima koji još nisu probali ovaj kebab, eto dobre preporuke. Lijepo je vidjeti da se, vrlo polako, ali sigurno, odmičemo od kebaba u koje se stavljaju loši sastojci i pripravci od mesa. Edo Turkish Kebab odskače kvalitetom mesa, svježinom sastojaka i autentičnim pristupom, što ga s pravom čini jednim od boljih kebab mjesta u Zagrebu.
Komentari
0