
Jaje je jedna od najčudesnijih i najsvestranijih namirnica na svijetu. Jaje može sve: biti snijeg, meringa, beze kora i pavlova. Biti bernaise umak, majoneza, engleska krema, rožata ili crème brûlée. Od prepeličjih preko pačjih i gusjih do divovskih nojevih jaja - radi se o čudu prirode koje fascinira i hrani ljude još od neolitičkih vremena.
Ljudi lako zaborave da je i jaje sezonska namirnica. Kokoši zimi nesu manje, a s toplim vremenom i bogatstvom zelene ispaše (one sretnice koje žive vani) u proljeće im se produkcija poveća. Na proljetnom jelovniku jaje ima svoje važno mjesto jer ništa nije bolji par zelenim gorkastim izdancima od jajeta. Meko kuhano jaje i šaka bilo kojeg zelenja i - imate proljetni obrok.
KAKO DOBITI NAJLJEPŠA JAJA OVOG USKRSA?
Pisanice i druga obojena jaja dio su svakog uskrsnog stola. Tradicionalno bojenje lupinama luka daje zaista lijepe rezultate. No, ako ste kampanjac pa ne spremite na vrijeme svoje ljuske od luka, a kumice na placu već su ih rasprodale, morate se snaći drugim tehnikama.
Jaja možete obojiti kurkumom, ljubičastim kupusom, ciklom ili čajem od hibiskusa, ali rezultati su neizvjesni. Naš apsolutni favorit u kategoriji uloženo - dobiveno: jaje kuhano u teranu!
Jaja samo prelijete teranom, slobodno nekom jeftinijom bocom. Kuhate osam minuta, pa ostavite u vinu preko noći. Dobit ćete jedinstvena jaja: hrapave, mat površine sa svjetlucavim kristalićima divne ljubičaste nijanse.
Više proljetnih priča i recepata čeka vas i u novom broju magazina Dobra hrana. Već je na kioscima!
Komentari
0