Ljuska, jaje, pisanica!

Kako na prirodan način obojati jaja? Luk, kurkuma i zeleno lisnato povrće su dobra ideja, ali spas u zadnji čas je u vinu

Pripremite jaja, malo (lošijeg) terana i spremni ste ove godine sve prisutne osvojiti svojim svjetlucavim jajima

Jaje je jedna od najčudesnijih i najsvestranijih namirnica na svijetu. Jaje može sve: biti snijeg, meringa, beze kora i pavlova. Biti bernaise umak, majoneza, engleska krema, rožata ili crème brûlée. Od prepeličjih preko pačjih i gusjih do divovskih nojevih jaja - radi se o čudu prirode koje fascinira i hrani ljude još od neolitičkih vremena.

image
Berislava Picek/Cropix

Ljudi lako zaborave da je i jaje sezonska namirnica. Kokoši zimi nesu manje, a s toplim vremenom i bogatstvom zelene ispaše (one sretnice koje žive vani) u proljeće im se produkcija poveća. Na proljetnom jelovniku jaje ima svoje važno mjesto jer ništa nije bolji par zelenim gorkastim izdancima od jajeta. Meko kuhano jaje i šaka bilo kojeg zelenja i - imate proljetni obrok.

LJUSKA I PROLJEĆE

Pucanje ljuske savršen je simbol proljeća. Odbacivanje oklopa i buđenje novog života. Dječja igra tuckanja jaja za uskrsni doručak stoga je heretična u svojem paradoksu: pobjednik je onaj čije je jaje ostalo cijelo. A to ne može i ne smije biti istina, jer ideja novog života upravo je oslobođenje od starih okova. Najljepše pisanice obojene su, naravno, ljuskama starog luka.

image
Berislava Picek/cropix/

KAKO DOBITI NAJLJEPŠA JAJA OVOG USKRSA?

Pisanice i druga obojena jaja dio su svakog uskrsnog stola. Tradicionalno bojenje lupinama luka daje zaista lijepe rezultate. No, ako ste kampanjac pa ne spremite na vrijeme svoje ljuske od luka, a kumice na placu već su ih rasprodale, morate se snaći drugim tehnikama.

image
Berislava Picek/cropix/
image
Berislava Picek/cropix/

Jaja možete obojiti kurkumom, ljubičastim kupusom, ciklom ili čajem od hibiskusa, ali rezultati su neizvjesni. Naš apsolutni favorit u kategoriji uloženo - dobiveno: jaje kuhano u teranu!

Jaja samo prelijete teranom, slobodno nekom jeftinijom bocom. Kuhate osam minuta, pa ostavite u vinu preko noći. Dobit ćete jedinstvena jaja: hrapave, mat površine sa svjetlucavim kristalićima divne ljubičaste nijanse.

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO JOŠ NA PRIRODAN NAČIN OFARBATI JAJA?

Za farbanje jaja na prirodan način potrebne su namirnice kao što su ljuske luka, kurkuma, cikla, kupus, crni čaj i lisnato zeleno povrće, zatim nekoliko posuda, voda i malo alkoholnog octa koji se stavlja da bi intenzitet boje bio jači, odnosno da bi se ona jače ‘primila‘.

Žute olupine luka koristite na uobičajen starinski način – djetelina i listići s livade plus čarapa. Od ljubičastog luka dobit ćete pravu zagasitu bordo smeđu nijansu, a od kurkume će jaja biti skroz žuta. Osim što kurkuma ima intenzivnu boju, intenzivan joj je i okus, pa ako je koristite kod pripremanja jela, dovoljno je dodati pola žličice. Mi smo prah pomiješali s malo vode, a potom smjesu dodali u zdjelu s većom količinom vode, kapnuli malo bijelog octa i ostavili jaja da se kuhaju.

Ako jaja u posudi sa zelenjem držite preko noći dobit ćete lijepu zelenu, nijansu proljetne livade. Ako želite ‘mramorni efekt’, jaja poslažite u lonac gdje se kuha zelenje na sat-dva. Želite li na ljusci imati zelenu livadu, ostavite ih stajati preko noći.

Kada smo svojevremeno eksperimentirali sa crvenim kupusom, totalno nas je iznenadio jer vodu u kojoj se kupus kuhao nismo procijedili, već smo jaja uronili u posudu zajedno sa zeljem i ubrzo su se na njima stvorili nepravilni otisci trakica kupusa svijetloplave nijanse.

Ciklu smo, pak, ogulili i narezali na kockice da pusti boju (kad je kuhate za salatu nemojte je guliti!). Stavili smo je u vodu s jajima i kuhali. Neka smo jaja potom dodatno natrljali komadićima svježe cikle i dobili poseban efekt!


image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno Rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/cropix/

Više proljetnih priča i recepata čeka vas i u novom broju magazina Dobra hrana. Već je na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
20. travanj 2025 11:36