OKUSI TURSKE

Kulinarsko putovanje rutom slavnog Orient Expressa: U Zagreb stiže cijenjeni turski chef iz Pera Palace Hotela

Uğur Alparslan tijekom svoje karijere pripremao je jela za kraljevske obitelji, surađivao s kulinarskim majstorima poput Paula Bocusea i Alaina Ducassea te rekreirao autentična osmanska jela za elitni vlak

Cijenjeni chef Uğur Alparslan i njegov tim iz Pera Palace hotela u Istanbulu stižu u Zagreb gdje će u utorak, 29. travnja 2025., u 19.30 sati gostovati u hotelu Esplanade Zagreb. Zagrebački hotel, koji ove godine obilježava okruglih sto godina postojanja, tim povodom i uz podršku Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu organizira ekskluzivnu gala večeru na kojoj će gostovati kulinarski tim jednog od najpoznatijih hotela u Turskoj, koji je poput Esplanade izgrađen za potrebe putnika slavnog Orient Expressa.

Ujedinjeni poviješću kao velebni hoteli, Pera Palace Hotel i Esplanade Hotel donose u Zagreb večer koja spaja povijest, gastronomiju i glamur zlatnog doba luksuznih putovanja.

image
Arhiva Esplanade Zagreb

Pera Palace je tijekom više od 130 godina postojanja ugostio neke od najuglednijih svjetskih ličnosti uključujući Ernesta Hemingwaya, Alfreda Hitchcocka, kralja Edwarda VIII., Gretu Garbo i Mustafu Kemala Atatürka, čija je omiljena soba 101 u povodu njegova 100. rođendana pretvorena u muzej, a pretpostavlja se da je autorica Agatha Christie svoj poznati roman Ubojstvo u Orient Expressu napisala upravo u u ovom hotelu. Ovaj poznati hotel, baš kao i Esplanade Zagreb, oduvijek je bio središte društvenog života grada, a bio je i prva zgrada u Turskoj koja je imala toplu vodu i struju nakon otomanskih palača, kao i prvo električno dizalo u Turskoj i drugo u Europi.

image
Arhiva Pera Palace

Kulinarski tim predvođen chefom Uğurom Alparslanom stiže u Zagreb kako bi uzvanike poveo na gastronomsko putovanje živopisnim okusima Turske. Kao direktor kulinarskih umjetnosti u Pera Palace Hotelu, chef Alparslan majstor je osmanske kuhinje, moderne turske gastronomije i suvremene visoke kuhinje. Karijeru je započeo u kultnom restoranu Park Şamdan, nakon čega se pridružio kulinarskom timu poznatog hotela Çirağan Palace Kempinski u Istanbulu gdje je usavršavao vještine i počeo primati priznanja i nagrade za svoj rad. Tijekom karijere pripremao je jela za kraljevske obitelji, surađivao s kulinarskim majstorima poput Paula Bocusea i Alaina Ducassea, pa čak i rekreirao autentična osmanska jela za elitni vlak Orient Express. Njegov jedinstveni pristup objedinjuje tradicionalno i suvremeno, demonstrirajući kulinarsko iskustvo kojim slavi najbolje od turske baštine.

image
Tuncsel Ulku/Arhiva Pera Palace

Za ovu prigodu kreirao je jedinstven jelovnik od pet sljedova koji obuhvaća suštinu bogate istanbulske gastronomske tradicije i sofisticirane kulture fine dininga. Jelovnik će nas okusima odvesti ravno u srce Istanbula - od raskoši palače Topkapi do živahnih tržnica začina i spokojne ljepote Bospora. Večer započinje turskim pićem dobrodošlice - Rakı i prigodnim zalogajima, a nastavlja se selekcijom otomanskih meze predjela. Raskošan meni uključuje namirnice poput datulja, pistacija, kozica, korijandra i artičoka, a okuse naglašavaju tradicionalni začini kao što su šafran, kumin, muškatni oraščić i cimet. Bit će tu i burek od morskih plodova s umakom od kurkume s rajčicama i bosiljkom, kao i janjeći kotleti marinirani začinskim biljem posluženi uz dimljenu kremu od patlidžana. Za slatki završetak večeri goste očekuje Noah‘s pudding - tradicionalna slastica koja se pravi od svježeg i sušenog voća, žitarica i orašastih plodova te nezaobilazni rahatluk uz koji se poslužuje šalica pravog turskog čaja.

image
Arhiva Pera Palace

"Iznimno nas veseli ova kulinarska suradnja između eminentnog istanbulskog hotela Pera Palace i zagrebačke Esplanade. Oba hotela imaju nevjerojatno sličnu i fascinantnu povijest. Kako Esplanade upravo u travnju obilježava svoj 100. rođendan, vjerujem da će ovo biti izvrsna prilika za sve istinske gurmane da dožive jedinstveno kulinarsko putovanje i fantastičnu osmansku gozbu u srcu Zagreba. Suradnja poznatog chefa Uğura Alparslana i njegova tima s cheficom Anom Grgić Tomić gastronomski je doživljaj dostojan sultana", istaknuo je generalni direktor hotela Esplanade, Ivica Max Krizmanić.

image
Goran Jakus za Esplanade Zagreb
image
Goran Jakus za Esplanade Zagreb

Cijena večere iznosi 195 EUR po osobi, što uključuje dobrodošlicu uz tradicionalni turski Rakı te vrhunska vina uparena sa sljedovima, kao i vodu, kavu i čaj. Rezervacije su već otvorene, a mogu se napraviti pozivom na broj 01 4566 035 ili e-mailom na [email protected]

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
11. travanj 2025 11:40