
U subotu, 12. travnja, na plaži Jadra u Novalji održano je drugo izdanje manifestacije MarsOvca, posvećene valorizaciji paške ovce kao jednog od ključnih simbola prehrambene, kulturne i tradicijske baštine otoka Paga.
Događanje je okupilo brojne posjetitelje iz svih krajeva otoka i šire regije, a interes je višestruko nadmašio očekivanja organizatora. Parkirališni prostor ispred plaže bio je u potpunosti popunjen, što dodatno potvrđuje rastući interes za ovakva tematska okupljanja.
U kulinarskom dijelu programa sudjelovali su poznati novaljski chefovi koji su pripremali jela isključivo od lokalnih sastojaka, s posebnim naglaskom na pašku janjetinu i mliječne proizvode. Među ponuđenim jelima našli su se paštete od janjetine, rillette, različita topla predjela, janjetina s ražnja i ispod peke, trgana janjetina u piadini, panirani mozak, srce na žaru, ražnjići, kobasice, palježine sa zeljen, koprtlica s praščevinom i toćada s makarunima.
U sklopu ponude, posebnu su pozornost izazvali deserti na bazi skute i meda, koji su se odlično uklopili u ukupni gastronomski koncept događanja.
„MarsOvca nije samo predstavljanje autohtone hrane, već i promocija lokalne proizvodnje te podizanje svijesti o važnosti očuvanja tradicionalnih metoda pripreme i namirnica“, poručili su iz Turističke zajednice grada Novalje.
Manifestacija se nastavlja u brojnim novaljskim restoranima tijekom sljedećih mjesec dana, gdje će se posjetiteljima nuditi specijaliteti od janjetine i paških mliječnih proizvoda. U ponudi su, među ostalim, tripice, koprtle te janjetina na gradele s tradicionalnim prilozima.
MarsOvca 2025 potvrdila je potencijal da preraste u značajan proljetni gastronomski događaj na otoku Pagu, s fokusom na autentičnost, održivost i lokalnu zajednicu.
Manifestaciju su zajednički organizirali Turistička zajednica grada Novalje, lokalni ugostitelji i proizvođači, uz cilj promicanja autohtonih proizvoda te jačanja lokalnog identiteta kroz gastronomiju.
Komentari
0