RAZVOJ GASTRO PONUDE

Prisjetili smo se što se jelo na Adventu prije 10 godina. Dubai čokolada? Ni, blizu...

Baš kao i danas pili smo desetke vrsti kuhanoga vina, jeli smo sarme, buncek sa zeljem pa se sladili ušećerenih jabukama, dok smo kobasica na ražnjiću mogli peći sami. Ipak, neke su se stvari promijenile

U Zagrebu su na oduševljenje mnogih započela su adventska zbivanja. Na legendarnom Adventu na Trgu nalazi se 13 ugostiteljskih kućica koje ove godine nude tradicionalna, ali i nekoliko inovativnih varijanti adventskih jela.

Primjerice, ove se godine služi buncek s umakom od hrena i kiselim kupusom u lepinji, ćevapi u bao bunsima s umakom od ajvara, sekeli gulaš i neizostavne kobasice, ali i tacosi. Od slastica su tu kurtoši, knedle i fritule.

S druge strane na Oleander terasi zagrebačkog hotela Esplanade, počeo je Fooling Around by Fuliranje na kojemu su osvanule klupčice iza kojih stoje imena naših poznatih chefova, kao što su Ante Udovičić, Ana Grgić Tomić, Marko Gajski, Ivan Zidar i Mate Janković. Probali smo njihov svinjski flam u korici od pistacija s kremom od kupusa i umakom od poriluka te jusom, kupus pečen na otvorenoj vatri s humusom i prahom rozog đumbira, juhu od češnjaka s ražnjićem od kozica, polpete od junetine i svinjetine u marinara umaku s espumom od krumpira i gyoze s kozicama. Ima tu i slatkog od jabuka u bijelom vinu i crumble od brusnice ali i štrudlice punjene bakalarom na bijelo. Pronaći ćete tu i "Dubai" fritule o kojima se već danima vode polemike, jesu li preskupe ili nisu, jesi li zaista posebne ili kupujemo ime?

Ponuda je šarolika i zanimljiva pa ne sumnjamo da će i ove godine svatko naći nešto za sebe.

image
Darko Tomas/Cropix

No, koliko se zapravo adventska gastronomska ponuda promijenila u razmaku od 10 godina? Imamo osjećaj kao da su jedina konstanta na zagrebačkom adventu bile i ostale kobasice uz dodatak još nekih dobro poznatih tradicionalnih adventskih jela. Baš zato odlučili smo se vratiti u tu 2014. godinu ne bi li se prisjetili što su tada nudile kućice.

image
Jean-francois/Getty Images

Baš kao danas i onda smo pili desetke vrsti kuhanoga vina, jeli smo sarme, buncek sa zeljem, i sladili se ušećerenih jabukama, dok smo kobasica na ražnjiću mogli peći sami. Posebnost je, teško bi neki danas vjerovali, bila kada je na jednoj od kućica osvanuo hot dog sa drugačijim štihom (danas dio uobičajene ponude) s hrpom karameliziranog luka i BBQ umakom koja je tad koštala, kada bi preračunali iz tadašnjih kuna, manje od tri eura. Ah, ta dobra stara vremena.

image
Damjan Tadic/Cropix

Hit je bio i Buncek Ficlek, a posebno popularno bilo je klasična domaća zimska jela upakirati u peciva kako bi ih mogli jesti s nogu. No bilo je tu i klasičnih gulaša, za one koji žele pojesti nešto "na žlicu", domaćih čvaraka (jer za nestašicu se tada još nije znalo), ali i za one željne "egzotike" kobasice od divljači. Dubai čokolada u tom svijetu nije postojala, a germ knedle tek su kretale u svoj slavni pohod kako bi osvojile nepca i srdašca svih ljubitelja slatkoga, gdje su se zadržale do danas. Fritule su dolazile u paru samo sa šećerom ili čokoladom, a uz vafle su bile najčešće služena slastica na adventu. No, nije nedostajalo ni tradicionalnih deserata iz drugih dijelova Hrvatske, a mogi ste se osladiti i čokoladnim kebabima, kao i slatkim rolama, mađarskim kolačima (ni ove godine nećete biti uskraćeni za kurtoš)...

image
Darko Tomas/Cropix

Slobodno možemo zaključiti kako je danas ponuda na zagrebačkom adventu puno veća i neobičnija, baš kao i sam advent razvijala se i svakom godinom donosila neke nove hitove i okuse, a na nama je kao i do sada da odlučimo koji su nam najprimamljiviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 15:13