
U ovih 18 godina postojanja, članovi Pelegrini tima na čelu sa chefom Rudijem Štefanom osvojili su brojne domaće i inozemne nagrade i priznanja. Kako se bliži Pelegrinijev 18. rođendan u lipnju ove godine, pripremili su poseban poklon za goste koji će ih posjetiti u prvih 18 radnih dana, od 03. do 23. travnja, a radi se o besplatnom wine pairingu.
Na dan otvaranja chef Rudi Štefan i njegov tim predstavili su novi vizualni identitet Pelegrinija koji odražava njihovu ljubav i strast prema gastronomiji kroz četiri osnovna elementa koja oblikuju njihovu kulinarsku filozofiju — toplina, kiselina, slanost i masnoća.
Radi se o elementima okusa čija je harmonija ključna za doživljaj pojedinog jela. Svaki element pretočen je u skulpturalnu formu na način da je njegov oblik interpretiran po dojmu okusa kojeg ostavlja u ustima. Vatra ili toplina kao temelj obrade i pripreme svih jela figurativno je izražen u obliku koji je u balansu s ostala 3 elementa. Kiselina je oštrih i šiljastih rubova kakav je i osjećaj oštrine u ustima kada se zagrize limun. Sol je prirodni pojačivač okusa za kojeg je izrazito važno pogoditi pravi omjer u jelu, a interpretiran je kao oblik kristala soli, ravnih i pravilnih linija i ploha. Masnoća je ono što zaobljava, daje osjećaj punoće, zaokruživanja – takvi su i elementi unutar tog oblika.
Chef Štefan uvijek ističe da njihovu kuću prije svega čine ljudi te da je njegovanje kulinarskog talenta jedan je njegovih glavnih postulata. Ljubav prema umjetnosti vrhunske gastronomije te znatiželjni gosti uvijek ih inspriraju da svake godine budu sve bolji. Kad ga danas pitate kakva je Pelegrinijeva kuhinja, chef Rudi, kojem je dodijeljena laskava titula UN-ovog ambasadora za gastronomski turizam, kaže da je autohtona, iskrena i moderna gastronomija ono čemu teže. Autohtona po korištenju lokalnih namirnica, iskrena kao njihova ljubav prema ugostiteljstvu te moderna u kontekstu korištenja tehnika i tehnologije.
Ove godine nude 2 tipa degustacijskog menija: menu od 4 slijeda se zove “Pelegrini kroz godine”, a sastoji se od jela koja pričaju priču ovog restorana kroz 18 godina, dok menu naziva “Mi danas” od 6 slijedova prezentira najbolje od lokalnih sezonskih proizvoda.
Osim klasične i arhivske vinske pratnje, Pelegrini već godinama proizvodi vlastite hidrolate te nudi i signature nealkoholno sljubljivanje pića s menijem. Njihovu višestruko nagrađivanu vinsku kartu kurira maitre i sommelier Branimir Vukšić. Branimir sa svojim timom svaki dan pomno bira vina koja najbolje pašu vremenskim prilikama i aktualnom meniju. Uz svjetske klasike, naglasak uvijek stavljaju na hrvatske vinare i lokalne sorte specifične za svoj terroir.
Pelegrini at Sea još je jedno uzbudljivo iskustvo koje Pelegrini nudi već nekoliko godina. Radi se o jedinstvenoj gastronomskoj ponudi na Jadranu — maksimalno personaliziranom izletu brodom gdje su vaši domaćini chef Rudi Štefan kao skiper te sommelier Branimir Vukišić. Svake godine kreiraju poseban jelovnik kojeg služe na brodu, a koji je prilagođen lokalitetu i tradiciji odlaska na more. Za svaki izlet, koji traje cca 5 sati, slaže se i posebna vinska karta s pomno biranim hrvatskim i svjetskim vinima prema preferencijama gostiju.
Pelegrini je otvoren od ponedjeljka do subote te nudi isključivo večeru, a izlet brodom možete rezervirati putem njihovog weba. Pelegrini ima i svoj online shop putem kojeg je moguće kupiti ekskluzivnu liniju vina “Pelegrini i Prijatelji” koju rade s prijateljima vinarima.
Komentari
0