Prestižnu titulu Europske regije gastronomije za 2025. godinu osvojila je Sicilija, a dodijelio ju je Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam, koji promiče kulinarske tradicije različitih dijelova Europe.
Sicilija je kandidaturu za ovu prestižnu nagradu predstavila tijekom Sajma vina i žestokih pića Vinitaly u Veroni, jednog od najvažnijih događaja za prehrambeni sektor u Italiji. Kandidaturu su podržali Odjel za poljoprivredu Sicilije, mnogobrojni konzorciji i ugostiteljski objekti, kako bi skrenuli pozornost svjetske javnosti na izniman gastronomski potencijal ovog otoka.
Sicilija je odabrana ne samo zbog svoje bogate kulinarske tradicije, već i zbog sposobnosti da poveže kulturu i umjetnost s lokalnim specifičnostima.
Predsjednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam, Diane Dodd, obratila se povodom ove odluke talijanskim medijima: "Žiri je zaključio kako kvaliteta i raznolikost proizvoda, kao i bogato iskustvo u gastronomiji, čine Siciliju idealnim kandidatom za ovu nagradu. Nakon kandidature posjetili smo otok i zaključili da Sicilija uistinu zaslužuje ovo priznanje."
Tijekom 2025. godine Sicilija će predstaviti svoje specijalitete kroz različite manifestacije, festivale i tematske večeri posvećene hrani i vinu. Među ikonama sicilijanske kuhinje su pasta alla norma, caponata, cannoli i pasta con le sarde – jela koja su pomogla Siciliji da osvoji ovu prestižnu nagradu.
RECEPT ZA PASTA ALLA NORMA POTRAŽITE OVDJE
Uz to, Sicilija je pohvaljena zbog svog održivog pristupa poljoprivredi i predanosti očuvanju autohtonih vrsta i tradicionalne hrane. Za sve strastvene ljubitelje hrane, 2025. godina na Siciliji bit će nezaboravna prilika za istraživanje bogatstva okusa, tradicije i kulture ovog jedinstvenog talijanskog otoka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....