Festival se održava na Strossmayerovom trgu od 23. do 29. travnja, a u ponudi jedanaest kućica čekaju vas najraznovrsnija orijentalna jela, ali i zanimljivi kokteli.
Dolaskom viših temperatura i sunčanih dana, u Zagrebu živne scena festivala na otvorenom - od onih glazbenih na koje odlazimo zbog dobrih koncerata pa do onih gastro na kojima uživamo u najboljoj street food hrani. Tako je od 23. do 29. travnja na Strossmayerovom trgu Asian Street Food Festival koji smo posjetili već prvi dan kako bismo pronašli naše favorite. Od jedanaest kućica koje u svojoj ponudi imaju sva klasična azijska jela, ipak nas je najviše zanimala ponuda Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom na ovom festivalu. I moramo priznati da nas nisu razočarali - korejska pržena krilca bila su slatko-ljuta zbog umaka od meda, no najviše su nas oduševile gyoze napravljene od domaćih sastojaka.
"Povlastica je biti ispred velikog imena kao što je Noel. Za ovaj smo festival pripremali nešto drugačije, nešto novo - išli smo na orijentalna jela, ali smo se trudili biti kreativni i domaći, koliko je god to moguće. Brand jelo nam je katsu s piletinom, ali mislim da smo s domaćim gyozama apsolutno razvalili", govori Ivan Temšić, pobjednik Masterchefa 2021. i predvoditelj Noelove kućice.
Sam Ivan se u svoje "skromno privatno vrijeme" trudi jesti po restoranima koliko je god to više moguće, ali gotovo uvijek bira azijski đir zbog čega se u ovom projektu sjajno snašao. "Oduvijek su mi svi govorili da bih trebao biti u sličnim stvarima zbog moje dinamičnosti i kreativnosti", dodaje kroz smijeh Ivan.
Jelo za mamurluk
Uz Noel* By Ivan Temšić pozitivno nas je iznenadio Curry Bowl kojemu je ovo također prvo predstavljanje na festivalu. Oni nude šrilankanske specijalitete, a pozitivno nas je iznenadio kotthu - tradicionalno jelo koje nam je chef Brian Senaratne predstavio kao najbolje jelo za liječenje mamurluka. Napravljeno od tortilje, wok povrća, mesa i sira, po samim sastojcima obećava dovoljno kalorija kako bi nam postalo omiljeno jelo za jutro nakon. Najviše nas je iznenadio Miso soup s kozicama koji je bio iznimno ljut, što stvarno nismo očekivali, a zato smo nepce opuštali uz poznato kinesko street food jelo, Rou Jia Mo koje dolazi u dvije opcije - s piletinom i junetinom koju smo probali.
Nismo zaobišli ni sad već veterane kao što su Purple Monkey koji su imali odlične Squid Sticks, a na kraju smo se zasladili s famoznim Fry Dubai sladoledom na kućici Gdje je Jura. Chef Juraj Klepić priprema gelato od pistacije s kadaifom, pastom od pistacije, mliječnom belgijskom čokoladom, yuzu gelom i sjeckanom pistacijom. Čak su i u samom sladoledu prisutne famozne vlasi koje su proslavile Dubai čokoladu.
No, moramo priznati da uz bogatu ponudu hrane, ne možemo zanemariti ni koktele koji jednostavno pozivaju na after work pića u ovoj mini zelenoj oazi u samom centru Zagreba. Isprobali smo ih tek nekolicinu, no naši su favoriti bili Paloma i Geisha iz Centralnog bara - idealni za lagano pijuckanje i rashlađivanje u užarenom Zagrebu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....