Chutney od šljiva s cimetom i lovorom

 / StockFood

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 500 g šljiva
  • 150 g šećera
  • 2 glavice ljubičastog luka
  • 100 ml aceta balsamica
  • 1 žličica sjemena goruščice
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica cimeta
  • 4 lista lovora
  • 2 grančice majčine dušice

Plum chutney with onions, cinnamon and bay leaf
/ StockFood

Priprema

1. korak
Operite šljive, izvadite koštice i očistite ih. Narežite ih na manje komadiće. Očistite i nasjeckajte luk. U lonac za kuhanje, na slabiju vatru bez dodatka ikakve tekućine i masnoće stavite goruščicu, cimet i lovor pa malo pržite da pusti miris. Uz stalno miješanje sipajte šećer i ugrijavajte dok se ne otopi. Tada uz stalno miješanje dodajte luk, acecto balsamico, šljive, sol i nasjeckane listiće majčine dušice.

2. korak
Nastavite kuhati kojih dvadesetak minuta uz konstantno miješanje sve dok se smijesa ne zgusne. Izvadite štapiće cimeta pa ih natrgajte na manje komadiće i vratite u smjesu. Oni se ne jedu, ali je dobro da ostanu chutneyu jer će tada okus biti intenzivniji. Isto je i s listićima lovora. Chutney stavljajte u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i dobro zatvorite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 10:20