
Martha Stewart dobro je poznata faca u svijetu gastronomije, a ljudi diljem planete kunu se u njezine recepte, ali i nepogrešive savjete i korisne trikove. No, koji je njezin top trik svih vremena? Kako bismo vam olakšali kuhanje, u nastavku vam donosimo samo neke od savjeta koje ističe, a koji se često spominju i u medijima. Tko zna, možda za neke niste još znali.
Dodajte pročišćeni maslac u kajganu
Tajni sastojak u Stewartinom receptu za savršenu kajganu je pročišćeni maslac (ghee). Kao smjernicu, Stewart dodaje otprilike jednu žlicu pročišćenog maslaca na svako jaje u tavi. Jednostavno otopite pročišćeni maslac, dodajte mu jaja i miješajte dok nisu gotova. Zatim začinite po ukusu i gotovo - uživajte u mekoj i slasnoj kajgani.
Najhrskavija kora na sendviču
Godine 2016., Stewart je putem Facebook Livea demonstrirala kako napraviti svoj ultimativni grilani sendvič sa sirom. Za nadjev je odabrala klasičnu kombinaciju američkog i cheddar sira. Da bi postigla savršeno hrskavu koru, njezin je savjet vanjski dio kruha premazati majonezom prije nego što se tostira u vrućoj tavi.
Savršeno hrskava slanina
Postizanje savršeno hrskave slanine u tavi zahtijeva vrijeme kako bismo nakon prženja još i počistili kuhinju. Da bismo to izbjegli, Stewart preporučuje pripremanje slanine u pećnici. To ne samo da zahtijeva manje truda, nego nam omogućuje i da ocijedimo i sačuvam višak masnoće, koji kasnije - za bolji okus - možemo iskoristiti da prelijemo po jajima ili krumpiru.
Pahuljasta mesna štruca
Gotovo svaka obitelj ima svoj recept za mesnu štrucu (a ako slučajno nemate, isprobajte ovaj recept), ali ona mnogima nakon pečenja postane žilava i gumena. Stewart ima provjereni savjet kojim biste to mogli izbjeći: nemojte previše gnječiti smjesu i rukujte njome što je manje moguće. Dovoljno je samo nježno spojiti sve sastojke čistim, vlažnim rukama. Osim toga, neka mesna štruca obavezno odstoji malo nakon pečenja prije nego što je narežete.
Posebno ukusan špinat
Stewart nije od onih koja špinat samo pofuri u kipućoj vodi, pa ga nasjecka i pirja s češnjakom. Da bi dobila dublji okus, ona dodaje pirjani luk i češnjak u kuhani špinat, ali ključni dodaci su kremast sir i mlijeko. Pred kraj, ona u špinat još nariba i malo muškatnog oraščića i sve dobro promiješa.
Tajna savršenog umaka za tjesteninu
Prema Stewart, ali i ako pitate bilo kojeg Talijana, tajna savršenog umaka za tjesteninu je jednostavan - voda u kojoj se kuhala tjestenina. Dakle, prije nego što ocijedite svu tu vodu kad je vaša tjestenina al dente, sačuvajte dobru šalicu te tekućine za umak. Škrobna voda pomoći će da se umak emulgira i omogući tjestenini da upije sve te divne okuse.
Najbolji pečeni krumpirići
Ogulite i narežite krumpire te ih stavite u ledenu vodu u hladnjaku preko noći. To će izvući škrob iz krumpira i oni će biti hrskaviji. Nakon što su prenoćili u hladnjaku, ocijedite i osušite krumpiriće kuhinjskom krpom. Duboko pržite krumpire tri minute na 150 °C, potom ih stavite na lim za pečenje u jednom sloju i ostavite da se ohlade. Zatim ih ponovo pržite na 175 °C dok ne postanu zlatno smeđi. Koristite biljnoo ulje i svinjsku mast za najbolje rezultate (P.S. Ovo nije njezin savjet, već je naš.).
Pečena piletina
Stewartin recept za pečenu piletinu ne zahtijeva okretanje ili premazivanje, a rezultat je nevjerojatno hrskava piletina. Debelo narežite dvije glavice luka i stavite piletinu na njih u posudu za pečenje. Pileće boce (batake) zavežite zajedno i zavucite krila pod pile kako biste osigurali ravnomjerno pečenje. Po piletu ravnomjerno rasporedite i dvije žlice omekšanog maslacakako biste dobili divno hrskavu kožicu. Dobro začinite (Stewart je vrlo stroga u vezi začinjavanja) solju i paprom. Pecite u vrućoj pećnici dok se potpuno ne ispeče, a zatim ostavite da odstoji u posudi 10-15 minuta kako bi se sokovi rasporedili.
Komentari
0