Koliko je bitna!

Zbog čega je iznimno bitno voditi računa o vodi kada pripremamo kavu kod kuće

Voda, kao ključni sastojak kod pripreme kave često pada u zaborav. Koliko je ona bitna i kako možemo "popraviti" vodu koju pijemo?

Kada pripremamo šalicu kave, često se fokusiramo na zrna, veličinu mljevenja i tehniku pripreme. No, jedan ključni element koji drastično utječe na rezultat ostaje u pozadini - kvaliteta vode. Upravo voda, kao glavni sastojak, izravno određuje okus, miris i cjelokupni doživljaj vaše kave.

Voda nije obična tekućina, njen sastav varira ovisno o izvoru i načinu pročišćavanja. Minerali i kemijske tvari u njoj mogu promijeniti proces ekstrakcije i izmijeniti okusni profil kave. Da biste postigli optimalne rezultate, važno je razumjeti tri ključna faktora: tvrdoću vode, pH vrijednost i mineralni sastav.

image
Jun/Getty Images

Tvrdoća vode ovisi o koncentraciji minerala, prvenstveno kalcija i magnezija. Pretvrda voda može ubiti arome kave, rezultirajući bezličnim okusom, dok preslaba voda (bez dovoljno minerala) čini kavu previše kiselom i nerazvijenom. Ključ je pronaći ravnotežu; voda treba podržati ekstrakciju, a ne je sputati. Idealna tvrdoća kreće se između 50-175 ppm (dijelova na milijun). Primjerice, u Zagrebu je voda poprilično tvrda, pa vrhunski kafići poput Express Bara koriste skupe sustave reverzne osmoze. No, za kućnu upotrebu ne morate ići tako daleko, jednostavni filteri često su dovoljni za značajno poboljšanje okusa kave.

pH vrijednost vode također igra ulogu. Idealno, voda bi trebala biti blago kisela (pH 6.5-7.5). Premalo kiseli pH može dovesti do prekomjerne ekstrakcije gorkih nota, dok previsok pH rezultira plošnijim okusom. Osim toga, važno je pratiti i ukupne otopljene tvari (TDS).

Ako se pitate što je TDS, to je količina krutih tvari koja je otopljena u određenom volumenu otopine. Primjeri tih otopljenih krutih tvari u vodi su kalcij, magnezij i klor. TDS se najčešće mjeri u dijelovima na milijun (ppm) ili mg/L. Budući da u jednoj litri vode ima 1000 g, preračunavanje u mg rezultiralo bi 1.000.000 mg po litri vode ili ppm. Preporučeni raspon za kavu (prema Specialty Coffee Association of America) je 75-250 ppm. Voda s premalo TDS-a neće izvući dovoljno arome, dok previsok TDS može dati prejaku gorčinu.

image
Mthipsorn/Getty Images/istockphoto

Eksperimentiranje je, među ostalim, ključno. Svaka kava, bila ona laganije pržena s voćnim notama ili tamnije prženi espresso blend, zahtijeva drugačiji pristup. Neke kave će bolje procvati s vodom bogatijom magnezijem, dok će druge tražiti veći udio kalcija. Kada pronađete balans koji odgovara vašim zrnima i načinu pripreme, težite dosljednosti. Samo tako možete reproducirati isti okus svaki put.

KAKO POBOLJŠATI VODU KOD KUĆE?

Prvi korak je filtriranje. Obični filteri za vodu poput Brite uklanjaju klor i nečistoće, ali za još bolje rezultate preporučujemo BWT vrč za vodu (koji se može kupiti u Zagrebačkoj Kavanturi). Ovaj uređaj koristi patentiranu magnezijevu tehnologiju: smanjuje količinu klora, teških metala i kamenca (štiteći aparate za kavu), a istovremeno obogaćuje vodu magnezijem, koji pojačava aromatičnost kave.

image
Dzurag/Getty Images

Ako preferirate buteljiranu vodu, pazite, nije svaka pogodna za kavu (neke imaju previsok pH ili mineralni sastav), a uz to je plastika štetna za okoliš. No, imajte na umu sljedeće: voda čini preko 95% vaše kave pa čak i ako ne osjećate njezinu tvrdoću dok je pijete, razlika u šalici će biti ogromna. Probajte usporediti kavu skuhanu s filtriranom vodom i onom iz slavine – gradska voda s visokom tvrdoćom često daje gorak i dosadan okus, dok filtrirana istakne više aroma kave..

Najveću razliku osjetit ćete kod filter kave, ali voda je ključna i za espresso, french press ili bilo koji drugi način pripreme. Nemojte zanemariti ovaj detalj – čak i male promjene u sastavu vode mogu preokrenuti iskustvo.

image
Fotolgahan/Getty Images

Kvaliteta vode nije detalj, već temeljni sastojak u pripremi kave. Bez pažnje posvećene vodi, čak i najkvalitetnija zrna neće otkriti svoj puni potencijal. Stoga, sljedeći put kada pripremate kavu, sjetite se da dobra voda nema alternativu. Filtrirajte je, eksperimentirajte s mineralima, izbjegavajte plastične boce i prepustite se čaroliji kave kakva je zamišljena.

Mi smo nedavno prešli na vrčeve s filterima pri pripremi kave kod kuće i sada znamo da povratka nema. Vodu iz slavine ostavili smo u prošlosti, a svaka nova šalica potvrđuje da smo donijeli pravu odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. veljača 2025 08:24