SLATKI RECEPTI

NEODOLJIVA KARAMELA: Savršeni kolači bez kompliciranja za najbolji vikend!

Ovi kolači ne bi trebali biti prezahtjevni za pripremu! Posebni favoriti s ljepljiva čokoladna srca i keksi punjeni karamelom!
Zagreb, 280115. Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX

snima: Berislava Picek

Zajedničke odlike ovih kolača jesu jednostavna priprema i savršen okus. Najozbiljnije. Ovi kolači vas neće namučiti što se tiče pripreme, neki se možda peku oko sat vremena, ali sve sastojke samo pomiješate, stavite u pećnicu na 50 minuta i voilà-kolač koji će osvojiti svako srce je spreman! Pa…krenimo redom:

1. Romantični doručak ili jednostavno obožavate karamelu

/ CROPIX
Zagreb, 280115. Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic. Na fotografij: keksi. Foto: Berislava Picek / CROPIX
  • 350 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • 225 g maslaca
    prstohvat soli
  • 2 jaja
  • vanilin šećer
  • 200 g čokoladnih suzica (chocolate chip)
  • 150 g komadića karamele (u svaki keks morate utisnuti komadić karamele)
  • * po želji komadići orašastih plodova (lješnjaci, bademi..)

Pomiješajte brašno, pola praška za pečenje i sol. Mikserom miješajte najprije komadiće maslaca i šećera dok se ne sjedine. Dodajte jaja, miješajte dok se smjesa ne sjedini, dodajte i komadiće čokolade pa nastavite miješati kuhačom. Smjesa ne smije biti ljepljiva i morate je moći modelirati. Ako vam se lijepi za ruke, stavite još brašna (glatkog). Oblikujte kuglice, pa u sredinu svake utisnite komadić karamele. Stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje pa ih pritisne da postanu spljoštene. Tako ih zamrznite na najmanje 3 sata. Zagrijte pećnicu na 180 °C te pecite 10 minuta dok ne dobiju zlaćanu boju. Na kraju zasladite šećerom u prahu.

2. Sočan kolač s datuljama i karamelom

/ CROPIX
Zagreb, 280115. Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic. Na fotografiji: karamel. Foto: Berislava Picek / CROPIX
  • 180 g datulja narezih na komadiće
  • 250 ml vode
  • 40 g naribanog svježeg đumbira
  • 175 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 55 g maslaca
  • 2 jaja sobne temperature
  • 1 vanilin šećer
  • Za karamel:
  • 300 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 3 prstohvata soli
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za karamel u posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šecer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatnosmei karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (smjesa je vrela i u kontaktu s maslacem može prskati!). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući, pustite da se ohladi u hladnjaku. (Karamel možete čuvati oko tjedan dana u staklenim posudicama)

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Komadiće datulja stavite u 250 ml vode i pustite da zakuha, zatim dodajte đumbir, maknite s vatre i pričekajte dok se ne otopi. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pečenje i sol. U drugoj posudi pomiješajte maslac i šećer dok ne postignete pahuljastu smjesu. Zatim dodajte jaja i vanilin šećer te još miksajte kako bi se smjesa u potpunosti homogenizirala. Dodajte pola smjese od brašna, zatim datulje te ostatak brašna. Polagano i kontinuirano miješajte sve vrijeme prilikom dodavanja sastojaka. Izlijte tako pripremljenu smjesu u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite 50-ak minuta. Imajte na umu da kolač mora ostati sočan tako da dobro pazite da ga ne prepečete. Nakon što se ohladio premažite ga karamelom.

3. Savršena čokoladna tortica bez glutena

* Ovo je čokoladna fantazija. Morate je pripremiti ljubitelju jako čokoladnih kolača. Nema pečenja. Nema brašna i miksanja. Samo divna kremasta kombinacija čokolade, karamele i prženih lješnjaka.

/ CROPIX
Zagreb, 280115. Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic. Na fotografiji: tortica. Foto: Berislava Picek / CROPIX
  • 125 g oraha
  • 85 g lješnjaka
  • 85 g badema

Karamel:

  • 300 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 3 prstohvata soli
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za čokoladni ganache:

  • 200 g čokolade (s najmanje 60% udjela kakaa)
  • 100ml vrhnja za kuhanje

Za ganache otopite čokoladu na pari i uz miješanje joj dodajte vrhnje. Pustite da se ohladi (na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku).

Za karamel u posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šecer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatnosmei karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (smjesa je vrela i u kontaktu s maslacem može prskati!). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući, pustite da se ohladi u hladnjaku.

Orašaste plodove narežite na komadiće (uzdužno) te ih istostirajte na tavici Kad su se ganache i karamel stisnuli, obložite pleh plastičnom prijanjajućom folijom. Na dno stavite orašaste plodove, zatim premažite karamelom (nemojte štedjeti, trebalo bi biti barem 2 cm debljine), a povrh svega čokoladni ganache.

Zamrznite na najmanje 10 sati. Nakon toga biste trebali prebaciti na tanjur, nježnim i polaganim pokretima – time ganache dolazi na dno, a orašasti plodovi na vrh vaše torte.

4. Meka čokoladna srca

Ovo vam je kao neka verzija lava cakea. Mekano iznutra, posluženo s gorkastom marmeladom. S ovim receptom ne možete pogriješiti.

Zagreb, 280115.

Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic.

Na fotografiji: cokoladno srce.

Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
Foto: Berislava Picek / CROPIX
  • 120 g čokolade (najmanje sa 60% udjela kakaa)
  • 75 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čajna žličica gustina
  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • marmelada od naranči (mandarina ili marelica)

Zagrijte pećnicu na 180°C. Na pari otopite čokoladu, dodajte joj maslac, vanilin šećer i gustin. Na laganoj vatri miješajte oko dvije minute. Zatim maknite s vatre i umiješajte jaja i žutanjke dok se cijela smijesa ne sjedini. Ulijte u željene kalupe. Pecite 10 minuta. Pazite da ih ne prepečete. Moraju ostati meke u unutrašnjosti. Poslužite s omiljenim džemom. Dobro će ići gorkasti i ne sasvim slatki okusi poput mandarine, limuna, đumbira, naranče i slično..

5. Browniesi s bijelom čokoladom i narom

Provjerena receptura za browniese. Za ovaj desert treba vam malo više od pola sata vremena, a sve pospite narom.

  • 300 g čokolade
  • 175 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
    3 žlice meda
  • 130 g glatkog brašna 3 jaja
  • 100 g bijele
  • čokolade
  • 1 nar

Zagrijte pećnicu na 170°C. Obložite kalup papirom za pečenje. Rastopite čokoladu na pari i dodajte maslac. Maknite s vatre i pustite da se ohadi par minuta. U tu smjesu umiješajte šećer, med, a zatim naizmjence po jedno jaje i malo brašna, miješajući nakon svakog dodavanja. Dobit ćete gustu i glatku smjesu. Pecite oko pola sata. Pricekajte da se malo ohlade. U međuvremenu otopite čokoladu na pari prelijte preko browniesa i pospite sjemenkama nara.

Zagreb, 280115.
Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic.
Na fotografiji: coko kocke.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 01:37