
Kako pišu lokalni mediji, nakon više od 90 godina rada zatvara se poznata mljekara Bohnec u Ludbregu. Najprije su zatvorili svoju trgovinu na varaždinskoj tržnici nakon čak 22 godine rada, a sada prestaju s otkupom mlijeka i, kako je rekla vlasnica Marijana Bohnec, zbog pada proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj te niske cijene uvoznih sireva, prisiljeni su stati s radom.
U Bohnecu su, kako kažu, proizvodili od isključivo domaće sirovine, jer su vjerovali da se jedino na takav način može dobiti kvalitetan mliječni proizvod, posebice za domaće tržište, ali to, čini se, nije bilo dovoljno.
Kako su pojasnili, a prenijele Varaždinske vijesti, uvoz je postojao i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali je na neki način bio kontroliran kvotama, dok nakon ulaska u EU dolazi do nekontroliranog uvoza viškova mliječnih proizvoda iz drugih europskih zemalja. Ostale europske zemlje, pojašnjavaju, na taj su način zaštitile plasman i opstanak svojih proizvođača, jer su im nadoknađivali razliku u cijeni i tako je opstala njihova primarna proizvodnja.
Zanimljivo je dodati da je mljekara Antun Bohnec s proizvodnjom započela još davne 1934. godine, kada su postali poznati po svom maslacu i trapistu. Prodaju su najprije otvorili u Ludbregu, Koprivnici i Varaždinu, a s godinama su se njihovi proizvodi mogli pronaći i u ostatku zemlje. Primjerice, njihove sireve kupovali smo u trgovinama specijaliziranim za prodaju proizvoda malih proizvođača, poput Mrkvice i Friškoteke, gdje su nudili mlijeko, vrhnje, svoju goudu, trapist, edamer, pa čak mozzarellu. Neki od tih proizvoda, unatoč vijestima da zatvaraju, i dalje su dostupni u navedenim trgovinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....