Sve od kiselog tijesta

Majstorica iz Pule svoje zagrebačke radionice rasprodaje u rekordnom roku: ‘Ovo je, ljudi moji, živa slast‘

Dragana Dujić jedna je od najpoznatijih majstorica za kiselo tijesto u zemlji, pa i ne čudi što su njezine radionice toliki hit...

Kada je 10-ak dana prije održavanja prve radionice na temu kruha od kiselog tijesta u Zagrebu popunila sva mjesta, Dragani Dujić nije preostalo ništa drugo nego da organizira još jednu. I ta je ubrzo rasprodana, ali to nas uopće nije iznenadilo, jer Dragana je poznato lice iza Instagram profila 321 mijesi, koji danas prati gotovo 50 tisuća zainteresiranih za pripremu kruha, kiflica, krafni i, zapravo, svega što vam može pasti napamet u varijanti s kiselim tijestom.

image
Berislava Picek/Cropix

Njezina baza pratitelja toliko je jaka da je, dakle, u rekordnom roku uspjela popuniti dvije radionice u Zagrebu, daleko od Pule, gdje inače živi i radi, a zatim u šest sati, koliko su radionice trajale, uspjela održati interes i uzbuđenje svih prisutnih na visokoj razini. Uvjerili smo se u to i sami, jer na drugoj zagrebačkoj radionici tijesto smo uz 10-ak entuzijastičnih amaterki mijesili i sami.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

KAKO IZGLEDAJU RADIONICE?

Njezine radionice zamišljene su prilično jednostavno. Tijesto za kruh se mijesi, a kada ono odmara, Dragana okupljenima objašnjava, primjerice, pripremu focaccie, poziva na degustaciju svježe ispečenog kruha i peciva, nutka domaćim proizvodima koje uz njih poslužuje, prepričava kako je do ljubavi prema kruhu uopće došlo i dijeli savjete. Velika pomoć na radionicama je i njezin suprug Boris ili Boki, kako ga od milja zove, koji je zadužen za sve tehničke detalje (i obavlja ih besprijekorno).

Teško je prepričati atmosferu i uzbuđenje koje vlada među okupljenima, redom zaljubljenica u proces pripreme kruha od kiselog tijesta za koji, ako ste se ikada okušali, dobro znate da može biti poprilično složen (barem dok ne pohvatate sve konce). Postavljaju se pitanja, diskutira se o problemima na koje svaki početnik uglavnom nailazi, razgovara se o tehnikama, duljini dizanja kvasca, količinama i tisuću i jednom drugom detalju.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Od početnog zamjesa, do nekoliko preklapanja, oblikovanja i spremanja kruha za višesatnu fermentaciju, radionica Dragane Dujić informativna je, ali opuštena. Nešto kao da ste na druženju s prijateljicama, ali gdje umjesto u čaši vina ili šalici kave, sreću i veselje nalazite u zdjeli ispunjenoj brašnom i vodom. I s kojom god osobom da smo ovdje razgovarali, svaka od njih bila je više nego zadovoljna uloženim i dobivenim. Jer, na kraju krajeva, cijena nije za svakog, iznosi 120 eura, ali je znanje koje ćete nakon ovakvog druženja ponijeti kući, pa, neprocjenjivo.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

KOJI SU DODATNI PLUSEVI?

U razgovoru s jednom polaznicom saznali smo da joj priprema kruha od kiselog tijesta baš nikako ne polazi za rukom, da joj kćer neprestano daje kvasac, a ona ga, naravno nenamjerno, ubija i kreće iznova. Kroz druženje s Draganom ista ta polaznica u nekoliko je navrata pobjedonosno uzviknula: "Ahaaaaaa, tako to ide", i činilo nam se, stekla novu dozu samopouzdanja da će jednom i njoj uspjeti taj ‘strašno komplicirani‘ kruh od kiselog tijesta. I to možda već sutradan, jer Dragana svim polaznicima prepušta kruhove koje su mijesili i upućuje ih kako da ih ispeku kod kuće, a uz to, s radionice se odlazi i s potrebnim priborom - špatulom za bolje baratanje tijestom, košaricom u kojoj će se dizati, žiletom kojom će prije pečenja kruh zarezati i kvascem koji će vam sve to omogućiti.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

"OVO JE ŽIVA SLAST!"

A na kraju, nakon dva ispečena i degustirana kruha, sočne, slasne i još vruće focaccie koja je s daske za rezanje nestala brzinom munje, i prije nego što se svi zajedno prepuni dojmova raziđu, Dragana polaznice časti i svojim cimet rolicama. Toliko bogatima i moćnima da su se odmah tražile repete, pa čak i koji komad za ponijeti kući, za uživanje uz, primjerice, sutrašnju jutarnju kavu.

image
Berislava Picek/Cropix

Njezina jela, ona koja smo dosad gledali samo na Instagramu, jedna je polaznica simpatično opisala kao "živu slast". I to, zapravo, govori sve. Draganina sourdough radionica, bili su neki od komentara, samo zbog delicija koje se tamo nude već se isplati, a znanje koje ćete ovdje steći i kruhovi kakve ćete nakon ove radionice raditi, bit će dodatna, i to velika nagrada. A onda, jednom kada se u kruh od kiselog tijesta zaljubite i krenete ga raditi sami, vjerujte nam, niti jedan drugi više vam neće biti dovoljno dobar.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dragana s polaznicima na radionici prati nekoliko faza pripreme tijesta, to su:
- pravilno miješanje, preklapanje i istezanje tijesta
- kako prepozmati trenutak kada je tijesto spremno za dizanje.
- tehnike oblikovanja i zatezanja tijesta za košaricu.
- princip hladne fermentacije, dekoriranje i zarezivanje tijesta prije pečenja
- pravilno hranjenje, dohrana i čuvanje kvasca za kiselo tijesto

Više detalja i informacije o prijavama možete potražiti na Instagram profilu 321 mijesi. Dobro je dodati i da, osim u Zagrebu, Dragana radionice održava i u drugim hrvatskim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2025 06:02