
Obilazite li redovito zagrebački Dolac, sigurno već dobro znate gdje ćete kupiti dobru mrkvu, gdje salatu i piletinu, a gdje dobre čvarke. Te štandove, sigurni smo, ubrajate među obavezne postaje i od njih ne odustajete čak ni kada kupovina podrazumijeva 10 ili 20 minuta čekanja u redu. Jer, zna se, za dobre stvari vrijedi se strpjeti, a upravo to slučaj je i sa štandom mesnice Gerić-MG, gdje se, ako je sudeći prema redovima koji se ovdje svakodnevno stvaraju, već godinama kupuju najbolji čvarci na tržnici.
Naime, kada god smo na Dolac svratili, koji god dan u tjednu i koje god vrijeme u danu, ovdje smo čekali u redu s barem dvije, tri do desetak osoba. I prema našoj slobodnoj procjeni, svaka druga osoba u tim redovima u vrećicu redovito, uz kobasice, nareske i druge proizvode koje nude, ubacuje i barem 10 ili 20 dekagrama čvaraka. Ako za ništa drugo, onda barem onako, za pod zub.
Gerić-MG na Dolcu nudi čvarke u dvije varijante, ‘fest stisnute‘ i klasične, od kojih su upravo ovi tanki, hrskavi poput čipsa, omiljeni odabir brojnih kupaca. Takve, naime, ne nudi puno prodavača na Dolcu pa Gerić, zapravo, i nema neku preveliku konkurenciju.
Čvarci su im blago slankasti, sočni, ali još uvijek dovoljno hrskavi, idealni za grickanje uz mladi luk i malo baranjske crvene baranjske paprike. Ipak, nisu za svakoga, jer cijena im je prilično paprena. Kilogram ‘fest stisnutih‘ koštat će vas čak 26 eura, dok je cijena onih klasičnih, mesnatijih i sočnijih, 18 eura za kilogram.
Gerić-MG čvarci na zagrebački Dolac inače dolaze iz Oroslavja, gdje ih sa svojim timom proizvodi Marko Gerić. Ovaj mesar po struci, ispričao je nedavno za Jutarnji list, s proizvodnjom čvaraka počeo je slučajno, kada mu je dosadilo to što je teško ili nikako pronalazio dobre čvarke. Jedino logično bilo je da se u pripremi okuša sam pa je izvukao stari kotao svoga djeda Marka, kupio špek i bacio se na otapanje i miješanje.
Njegovi čvarci svima su se svidjeli i tražili su još pa su, kako je ispričao, odjednom postali dodatan izvor zarade. Počeo je na kotlu koji se grijao na drva, ubrzo ga zamijenio za plinski, pa i pokrenuo tvrtku u kojoj danas ‘zapošljava‘ čak i robote Drageca, Božu i Štefa. Cijelu priču o tome možete pročitati ovdje, a Gerić-MG čvarke, osim na Dolcu, kupiti možete i na Črnomercu, na adresi Bračunova 14, ali i u Oroslavju, na adresi Zelengajska 10A, pa se u to zašto su toliko popularni i traženi, uvjeriti i sami.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....