
U četvrtak, 6. ožujka, u Poreču je održan prestižni Caputo Pizza Cup, natjecanje u organizaciji Udruženja napuljskih pizzaiuola (Associazione Pizzaiuoli Napoletani - APN). Sam naziv natjecanja dolazi od poznatog talijanskog proizvođača brašna Caputo, koji je sinonim za vrhunsku kvalitetu u svijetu pizza. Ovogodišnje izdanje Caputo Cupa bilo je posebno emotivno jer je posvećeno nedavno preminulom Sergiju Miccùu, osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku APN-a, a održano je pod nazivom "Sergio Miccù u srcu".
Natjecanje je započelo u 11 sati, a sudjelovali su brojni pizzaioli iz cijele Hrvatske. Natjecatelji su se okušali u dvije kategorije: Pizza Classica i Pizza Napoletana STG (Specialità Tradizionale Garantita). Ove godine natjecanju je nazočila i ugledna delegacija APN-a iz Napulja koju su predvodili aktualni predsjednik APN-a Gianluca Pirro, Simone Fortunato, jedan od najpoznatijih napuljskih pizza majstora i istaknuti član APN-a, te Pasquale Poerio, prošlogodišnji prvak iz Napulja u kategoriji "Pizza Contemporanea".
Posebnu zanimljivost ovogodišnjeg Caputo Cupa predstavljao je stručni žiri koji je bio najstroži i najkompetentniji do sada. U žiriju su sjedila tri poznata talijanska pizza majstora: Gianluca Pirro, Pasquale Poerio i Simone Fortunato te APN-ovi ambasadori za Rumunjsku, Hrvatsku i Sloveniju. Iz Rumunjske je stigao Eugen Pocian, iskusni pizza majstor i vlasnik pizzerije Corsarul u Oradei.
Ovogodišnji pobjednik Caputo Pizza Cupa je Matej Topić, djelatnik osječke pizzerije Bocconino Pizza Bar s desetogodišnjim iskustvom u pravljenju pizza. Matej je trijumfirao u kategoriji Pizza Napoletana STG, koja je inače najstroža i najteža na takvim natjecanjima, među ukupno 38 natjecatelja. Svaki kandidat imao je svega pola sata da ispeče savršenu pizzu margheritu, a Matej je svojom vještinom i umijećem osvojio najviše ocjene stručnog žirija.
Zanimljivo je da je Matej Topić kolega ugostitelj Alena Radanovića, koji je ranije pobijedio na Svjetskom prvenstvu u Napulju s pizzom Crostino.
Pobjednik Caputo Pizza Cupa kao i drugoplasirani natjecatelj ostvarili su pravo sudjelovanja na svjetskom prvenstvu pizzaiola "Trofeo Caputo", koje se održava u Napulju. Ovo natjecanje Talijani smatraju najvažnijim događajem u svijetu pizza majstora. Vrijedi podsjetiti da su prije dvije godine upravo hrvatske pizzerije – zagrebački Franko’s Pizza & Bar i osječki Novi Saloon (također u vlasništvu Alena Radanovića) – na ovom prestižnom svjetskom natjecanju osvojile zlatne medalje, što dodatno potvrđuje visoku razinu hrvatskih pizzaiola na međunarodnoj sceni.
Matej Topić svojim je trijumfom na Caputo Pizza Cupu u Poreču demonstrirao izuzetnu vještinu, predanost i kulinarsko umijeće, čime se potvrdio kao jedan od najboljih pizzaiola u hrvatskoj.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....