VIDEO SERIJAL DOBRE HRANE

RECEPT ZA HERCEGOVAČKI JAPRAK: ''Raštika mora biti mlada, meka i nježna da bi japrak bio baš kako treba!''

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
 

Svaka raštika nije za japrak jer od grube, debele i krupne japrak će vam biti daleko od onog "kako je red". Raštika mora biti što zelenija (s malo bijelih djelova), mlada, meka i nježna, ne krupnih listova. Prema tome, u osnovi, kvaliteta japraka ovisi o kvaliteti raštike.

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: vrt obitelji Culjak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Blagonaklona klima i plodno tlo pogoduju uzgoju brojnih kultura, ali dolaskom u Hercegovinu na meniju je apsolutno nezaobilazna raštika. Osim toga, ovdje se tradicionalno bere divlje zelenje poput pariča, komorača, šurlina, maslačka, kokošje voljice i štavelja.

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Priprema se kao i raštika, na malo maslinova ulja, a može se ubaciti i malo suhog mesa, dok će posebne zazubice napraviti komad bravetine (ovčetina). Teta Ljilja je u svom vrtu nabrala prave domaće raštike i bacila se na pripremu!

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Trebat će vam:

1 kg mljevene junetine
1 veći bijeli luk
1 veći češanj češnjaka
100 g riže
malo crvene paprike
malo soli
malo papra
raštika

Klobuk, Ljubuski, 161117.
Priprema japraka kod obitelji Culjak.
Na fotografiji: priprema japraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Odstranite drvenasti dio s raštike. Kratko blanširajte raštiku u vrućoj vodi i zatim ju izvadite. Mesu dodajte nasjeckani luk, češnjak, rižu, crvenu papriku, sol, papar i sve dobro promiješajte. U blanširane listove raštike motajte meso. Na dno posude stavite malo nasjeckane raštike, poredajte japrake pa sve prelijte litrom vode. Pustite tako da krčka oko sat vremena. U međuvremenu napravite zapršku pa ju prd kraj kuhanja prelijte preko japraka. Dolijte još vode i kuhajte još pola sata. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 09:44