Rijetko dobra prilika

U Goli gostuje Michael Gross, Austrijanac koji se proslavio ekološkim vinima koja radi u Sloveniji

Njegov su prepoznatljiv znak ekološki obrađivani vinogradi, ručno branje i oslanjanje na prirodne, tradicionalne metode, pa Gross vina fermentiraju spontano, bez pomoći umjetnog kvasca

Vinar Michael Gross jedan je od najprodornijih slovenskih proizvođača vina te pionir u ekološkoj proizvodnji susjedne nam zemlje, a znalci će se sjetiti kako mu je svojevremeno i Decanter, kao početniku, odao počast s tri platinaste medalje u samo četiri godine. Premda Austrijanac, iz dobro poznate vinogradarske obitelji koja i dan danas proizvodi vina vrhunske kvalitete, Michael se sa suprugom Mariom ipak odlučio na zajednički život u Sloveniji gdje je na tlu Štajerske Slovenije krenuo graditi svoju vinsku priču, na zemlji koju mu je poklonio otac. Danas, deset godina kasnije, prepoznatljiv znak Vina Gross su ekološki obrađivani vinogradi, ručno branje i oslanjanje na prirodne, tradicionalne metode, pa vina - naglašavaju - fermentiraju spontano, bez pomoći umjetnog kvasca.

image

Trattoria & Enoteca Gola, Trešnjevka, Zagreb

Privatni album

Prilika da Gross gostuje u Zagrebu nije česta, pa zato veseli vijest koja nam stiže iz trešnjevačke Trattorije & Enoteke Gola. Ondje, naime, u srijedu 26. veljače, od 18 sati organiziraju večeru s, kako su napisali na Instagramu, "vinarom koji nas oduševljava svojim portfoliom". Tom će prilikom Michael Gross osobno goste provesti portfoliom svoje vinarije i ponajboljim etiketama kojima trenutačno raspolaže, a to su: Pjenušac (furmint), Colles (sauvignon), zatim Iglič (furmint) i Rajnski rizling i, konačno, Crni pinot. No, najavljeno je i iznenađenje, pa je za očekivati da će se tu naći još koja dobra etiketa po njegovu izboru.

Dakako, kako je riječ o večeri, gostima će biti servirano pet sljedova - za početak cikla, radič i ricotta, zatim ajngemahtec i kokos, potom svinja i korabica, a na kraju cacio e pepe te kiwi i savoiardi. Cijena večere je 60 EUR po osobi, a rezervacije su već otvorene i moguće ih je napraviti telefonski na broj +385 99 219 4048.

Na kraju recimo i kako su Michael i Maria Gross srce i duša vinarije Gross te da od Michaela nikad nećete čuti da je on za sve zaslužan.

"Prije više od deset godina preselili smo se u Gorca kako bismo bolje upoznali regiju, njezine ljude i vina. Korak po korak otvorio nam se neizrecivi potencijal ove vinorodne regije. Skupili smo svu hrabrost, osnovali Vino Gross i od tada dokazali da se ovdje mogu proizvoditi vina najviše kvalitete. Mogućnost dijeljenja izazovnog zadatka s nekim jedan je od najboljih dijelova obiteljskog posla", kaže.

image
Ustupljena fotografija

U to se možete uvjeriti i sami. Stoga, ako vas put odvede u slovensku Štajersku, Vino Gross je svakako topla preporuka jer se visoko u Gorcima, na padinama s nagibom do 65%, nalaze njihovi impresivni terasasti vinogradi koji su vrijedni divljenja. Više o njima možete doznati ovdje, a osim u Goli, njihova vina možete kupiti i online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. veljača 2025 11:01