
Trebat će vam:
500 g svježih šparoga
1 srednji krumpir, oguljen i narezan na kockice
1 luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1,5 litara povrtnog temeljca (ili vode)
2 žlice maslinova ulja
1 žličica soli (ili po ukusu)
1/2 žličice crnog papra
1/2 žličice sušenog timijana (po želji)
1/2 šalice vrhnja ili kokosova mlijeka
svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Šparoge operite i odrežite tvrdi, donji dio stabljike. Narežite ih na manje komade (dužine 3-4 cm). U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pržite oko 3-4 minute, dok ne postanu mekani i mirisni. Dodajte narezani krumpir i šparoge u lonac, promiješajte, pa zalijte povrtnim temeljcem (ili vodom). Posolite, popaprite i dodajte sušeni timijan (ako koristite). Pustite da zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte 15 do 20 minuta, dok povrće ne omekša. Kada su povrće i šparoge omekšali, koristite štapni mikser (ili obični) i sve dobro usitnite tako da dobijete glatku kremastu konzistenciju. Ako želite još kremastiju juhu, dodajte vrhnje ili kokosovo mlijeko i još malo promiješajte. Okusite juhu i po potrebi dodajte još soli ili papra.
Komentari
0