Spojite nespojivo

Čokoladna torta s grahom, rogačem i avokadom nešto je najbolje slatko što ćete probati

 Berislava Picek/Cropix
Ova torta s naizgled neobičnim sastojcima, po receptu Chiare Nastasje Petrić, mogla bi vas sasvim ugodno iznenaditi

Ova čokoladna torta možda krije neobične sastojke, ali upravo u toj neobičnosti leži njezina čarolija. Azuki grah, rogač i avokado udružuju se u desert koji spaja teksturalnu punoću s blagom, prirodnom slatkoćom. Bez rafiniranih sastojaka, s puno biljne snage, ova torta po receptu Nastasje Chiare Petrić idealna je za one koji žele slaviti čokoladu na zdraviji i nježniji način - bez da išta izgube na okusu.

ČOKOLADNA TORTA S GRAHOM, ROGAČEM I AVOKADOM
Trebat će vam:
210 g azuki graha (skuhanog bez soli)
80 g datulja (namočenih preko noći)
110 g kokosove vode (može kravlje ili biljno mlijeko)
2 žlice lanenih sjemenki
6 žlica vode
30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g fino mljevenog rogača
55 g integralnog pirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
manji prstohvat himalajske soli

KREMA:
230 g zrelog avokada (2 manja "ready to eat")
35 g fino mljevenog rogača
30 g kakao maslaca
40 g sirupa od datulja
2 žličice kakaa u prahu

Priprema:
Suhi azuki grah noć prije ostavite u hladnoj vodi da nabubri, a idućeg dana kuhajte ga procijeđenog u neposoljenoj vodi oko 45-60 minuta. Noć prije također ostavite i datulje u vodi da omekšaju. Cijele lanene sjemenke sameljite u mlincu za kavu i dodajte šest žlica vode te ostavite 15 minuta da nabubri. Zatim skuhani grah stavite u sjeckalicu s datuljama i kokosovom vodom te izblendajte u glatku kremu. Prebacite u zasebnu posudu, pa dodajte laneno "jaje" i maslinovo ulje te izmiješajte pjenjačom. Zatim umiješajte i suhe sastojke: brašno, rogač, prašak za pecivo i sol. Prebacite polovicu u mini kalup za torte, te u pećnici zagrijanoj na 175° pecite kolač 40-45 minuta. Isto tako ispecite i drugu polovicu biskvita. Gotov je kada čačkalica izađe suha i čista. Za kremu je potrebno zreli avokado izblendati skupa s otopljenim kakao maslacem i ostalim sastojcima. Između dva biskvita stavite dvije-tri pune žlice kreme, a s ostatkom premažite vanjski dio torte. Ukrasite po želji sa sezonskim voćem i ukrasima od tamne čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
09. travanj 2025 09:52