SLATKO ZA VIKEND

Koja dobra torta! Kremasta i moćna, a jednostavna, ovo je slastica koje će se uvijek tražiti kriška više

Naša suradnica Slavica Šagolj donosi recept za cappucino tortu, i to kakvu!

Nakon sezone krafni, vrijeme je za nešto totalno drugačije. Naša suradnica Slavica Šagolj nedavno je s nama podijelila recept za ovu bogatu, kremastu tortu s kavom i cappuccinom i toliko nam se svidjela, a i svim našim gostima, da je se često sjetimo i rado ponavljamo.

image
Berislava Picek/Cropix

Za pripremu vam neće trebati nikakvu posebni sastojci, osim instant kave i cappuccina, a rezultat će biti više nego dobar, pa ako ste i inače ljubitelji tiramisua i sličnih deserata s dodatkom kave, ovo je recept za vas. Potražite ga u nastavku.

Također, ako volite dodati kavu u slastice, možda će vam se svidjeti i pita i keksi recepte za koje nam je također otkrila Slavica Šagolj. Potražite ih ovdje i ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

TORTA S KREMOM OD CAPPUCCINA

Trebat će vam:
120 ml mlijeka
20 g instant-kave
140 g maslaca sobne temperature
100 g muscovado svjetlijeg šećera
2 vanilin šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
3 velika jaja sobne temperature
180 g brašna
60 g mljevenih lješnjaka
prašak za pecivo
prstohvat soli
prstohvat bijelog papra
Za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
20 g cappuccino praha
2 g instant-kave
120 g šećera u prahu
strugotine čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije do 180 °C. Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje ili premažite masnoćom. U manjem lončiću zagrijte zajedno mlijeko i instant-kavu uz povremeno miješanje dok se kava potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se mješavina ohladi. U veću posudu za miksanje stavite maslac, vanilin šećer i šećer. Miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajte dok se dobro ne sjedine. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i mješavinu mlijeka i kave. Na kraju umiješajte jedan po jedan suhi sastojak. Bitno je da dobijete glatku pjenastu smjesu. Tijesto prebacite u pripremljeni kalup. Rasporedite ravnomjerno po kalupu. Pecite 35 do 40 minuta na 180 °C. Izvadite tortu iz pećnice ostavite u kalupu da se hladi oko 10 minuta. Zatim biskvit prebacite na žičanu rešetku i pustite da se potpuno ohladi. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. U manji lončić ulijte 70 ml vrhnja za šlag te dodajte cappuccino prah i instant-kavu te lagano zagrijte dok se zrnca kave ne otope. Zagrijte tek toliko da se vrhnje malo utopli. Ne smije zakuhati. Posudu stavite sa strane da se potpuno ohladi. U veliku posudu za miksanje ulijte preostalo vrhnje za šlag, miksajte dok se ne počne formirati šlag. Tada dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu. Odmah potom i smjesu kave uz lagano miješanje. Krema treba biti pahuljasta i glatka. Kremu uz pomoć lopatice lagano nanesite na biskvit. Ukrasite čokoladom koju ste usitnili nožem ili ribežom. Torta u hladnjaku može stajati dva do tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. ožujak 2025 11:28