
Slatkiši i užurbani dani obično ne idu ruku pod ruku. No, tko je rekao da desert mora biti kompliciran? Ponekad je dovoljno tek nekoliko sastojaka, malo vremena i prava ideja da dobijemo nešto neodoljivo. Ovo su slastice koje možete napraviti usred tjedna, bez stresa i velike pripreme - jer sada smijemo uživati bez grižnje savjesti, no dobro će vam doći i za vikend, kad biste željeli odmoriti i uživati u slobodnom vremenu. Kada dođe vrijeme korizme i odlučimo se odreći slatkoga, možda ćemo baš žaliti za tim što ih nismo češće pripremali. Zato, zavrnite rukave i iskoristite priliku dok još možete!
KOLAČ OD JABUKA IZ BLENDERA
Ovaj bi vam se, čini nam se, mogao posebno svidjeti jer mu je priprema laka. Ma što laka, najjednostavnija koju si možete zamisliti, pa ćete, da biste ga isprobali, potrošiti svega 30 minuta, što ga čini idealnom slasticom koju možete zamutiti i usred tjedna, čak i kad nemate previše vremena.
KOLAČ SLAVICE ŠAGOLJ
Ako ste, dakle, tražili desert kojim ćete si zasladiti vikend, a niste namjeravali provesti puno vremena za štednjakom ili se uputiti u trgovinu, evo dobrog i, vjerujte nam, slasnog prijedloga. Recept Slavice Šagolj za kolač s keksima i čokoladom ostavljamo vam u nastavku.
JEDNOSTAVNI KOLAČ OD PISTACIJA
Svi su ludi za pistacijom. Ove zime pogotovo pa bi bio grijeh da se među njima ne nađe brzi i jednostavni kolač od pistacija s glazurom od jogurta i meda.
BRZI KEKSI S ESPRESSOM
I kada su ljubitelji kave u pitanju imamo brz i jednostavan recept za kekse s espressom i kakaom. Spoj kreme od sira i kave, pravi su užitak i vjerujte nam - svi će vas tražiti recept!
BAŠ KAO SCHWARZWALD
Naša kolegica Lidija Lončarić u svojoj kolumni "Za pod zub" napravila je slasticu inspiriranu popularnom Schwarzwald tortom. Nazvala je to dekonstrukcijom švarcvaldice ili, ako baš hoćete, Švarcvaldicom za siromašne, iako je ovaj recept sve samo ne siromašan - i da, savršeno je rješenje kada su u pitanju slatki cravings.
LAVA KOLAČ
Trebat će vam:
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
100 g maslaca
2 jaja
2 žumanjka
50 g šećera
30 g glatkog brašna
prstohvat soli
maslac i kakao za premazivanje kalupa
Priprema:
Zagrij pećnicu na 200°C. Kalupe za muffine ili male keramičke posudice premaži maslacem i pospi kakaom kako bi kolačići lakše ispali. Otopi čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj (u kratkim intervalima od 20 sekundi, miješajući između). U zdjeli mikserom izmiksaj jaja, žumanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta (oko 2 minute). Dodaj otopljenu čokoladu i nježno umiješaj brašno i sol. Smjesu raspodijeli u kalupe i peci 12-15 minuta, dok rubovi ne budu pečeni, a sredina još mekana. Pusti ih da odstoje 1-2 minute, a zatim pažljivo izvadi iz kalupa. Posluži toplo, uz kuglicu sladoleda ili svježe voće.
TARTE TATIN "NA BRZINU"
Trebat će vam:
2 velike jabuke (npr. Granny Smith ili Jonagold)
50 g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 žličica cimeta
1 pakiranje gotovog lisnatog tijesta (ili tankog biskvitnog tijesta)
malo limunovog soka
Priprema:
Jabuke oguli, očisti i nareži na tanke ploške, pa ih nakapaj limunovim sokom da ne potamne. U velikoj tavi (koja može ići u pećnicu) otopi maslac i dodaj šećer. Miješaj na laganoj vatri dok se ne karamelizira (oko 2 minute). Dodaj narezane jabuke i cimet te ih kratko pirjaj, oko 3 minute. Preko jabuka prebaci lisnato tijesto, lagano ga utisni i zareži par malih rupica da para može izlaziti. Stavi tavu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i peci oko 10 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo. Kada je gotovo, pažljivo preokreni tortu na tanjur tako da jabuke budu gore. Posluži odmah, po želji uz kuglicu sladoleda ili malo šlaga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....