Čuli ste za pastirsku pitu?

Najpoznatije britansko jelo iliti "Shepard´s pie" na ispitu...

Pastirska pita duguje svoje ime nadjevu unutar same pite koji se tradicionalno bio od janjetine ili ovčetine. Vrlo je slična “cottage pie” koja se najčešće radila od govedine. Niti jedna ne podrazumjeva dodavanje ikakvog tijesta već je razlika u vrsti mesa. Obje pite datiraju iz 18. stoljeća kad je krumpir ušao u prehranu. “Cottage pie” (engl.koliba) smatra se starijom budući da se radila od ostataka raznog mesa, dok se pastirska odnosi na onu pripremljenu od janjetine ili ovčetine (smatra se da se ime “pastirske pite”prvi put upotrijebilo 1870.godine).

Vrlo je izdašna i bogatog okusa te se nerjetko poslužuje uz grašak. sastoji se od uglavnom janjećeg mesa, ali možete raditi i s junetinom ili govedinom. Sve dobro propirjati, a zatim zapeći s kremastim pire krumpirom dok se ne stvori hrskava korica.

U restoranu Vinodol mudro koriste sezonu mlade janjetine, a svoj recept nam je otkrio chef Marijo Čepek.

  • 800 g janjetine
  • 600 g crvenog luka
  • 80 do 100 g mrkve
  • 80 do 100 g korijena peršina
  • 80 do 100 g korijena celera
  • 10 g češnjaka
  • 200 g pelata
  • žlica koncentrata rajčice
  • 100 g graška
  • na vrh noža mljevene crvene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 mala grančica ružmarina
  • sol
  • papar
  • pola litre janjećeg temeljca
  • maslinovo ulje

Za pire:

  • 400 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 200 g skute (za pire i posipanje)

Sitno sjeckani crveni luk dinstajte na maslinovom ulju, a kada se zažuti dodajte narezano korjenasto povrće i dvije žlice temeljca. Samljevenu i posoljenu janjetinu popecite bez masnoće (ako imate skroz nemasne komade mesa upotrijebite koju kap maslinova ulja) pa je dodajte u lonac s izdinstanim povrćem. Dodajte grubo sjeckani češnjak, papar, mljevenu crvenu papriku, sitno nasjeckan ružmarin, lovorov list i koncentrat rajčice. Popržite minutu do dvije. Potom dodajte usitnjene pelate i prokuhajte desetak minuta. Ako je potrebno dotjerajte okus. Na kraju dodajte grašak i pustite da se još kuha dvije minute, ne dulje jer će se sve još peći u pećnici.

Od kuhanog krumpira, mlijeka i maslaca napravite pire. Ohladite ga na 40 stupnjeva ili na sobnoj temperaturi da možete umiješati jaje. Ova temperatura je važna jer bi se u vrućem pireu jaje zgrušalo. Dodajte još jednu trećinu skute pa sve promiješajte. Izvadite lovor iz pripremljene smjese te njome zatim napunite posudu za pečenje, prekrijte sve pireom i posipajte izmrvljenom skutom. Pazite da ne prepunite posudu smjesom od mesa i da vam ostane mjesta za pire. Pecite na 180 stupnjeva deset minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 01:30