
Poklade su iza nas, no već smo odavno naučili da odricanja u korizmi ne idu kroz usta nego iz usta, pa od slatkih malih radosti ne prežemo ni u vrijeme dok iščekujemo najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Povod za to dao nam je nedostatak vremena proteklih tjedana kada, nažalost, nije bilo mjesta za zamijesiti tijesto i ispeći omiljene pokladnice Istre, Primorja i Dalmacije - kroštule. Stoga smo, inspirirani jednim poljskim gastro portalom, odlučili ispraviti tu nepravdu tako što ćemo iskušati recept za njihove tradicionalne faworke ili anđeoska krila, kako ih nazivaju zbog specifičnog motanja tijesta. Ova poslastica, vrlo nalik našim kroštulama, prema njihovim je riječima tanka i hrskava, ali se i topi u ustima. Razloga za to je više, no najvažniji je, rekli bismo, zato što se umjesto u ulju, prži u svinjskoj masti.
Ime faworki ova slastica prema predaji duguje šarenim vrpcama koje su srednjovjekovni vitezovi dobivali od svojih dama. No, sama riječ potječe od francuskog izraza za milost ili naklonost. Priprema zahtjeva neko vrijeme, no jednom kad zamjestie tijesto, sve ide lako pa u ovim slatkim zalogajima možete uživati već za nekoliko minuta.
FAWORKI ILI ANĐEOSKA KRILA
Trebat će vam (za 60 komada):
320 g (2 šalice) pšeničnog brašna
4 žumanjka (sobne temperature)
1 žlica šećera u prahu
5 žlica punomasnog kiselog vrhnja
prstohvat soli
2 žličice šljivovice
1,5 kg svinjske masti ili 2 litre ulja
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prosijte brašno na dasku za tijesto i oblikujte brežuljak. Napravite udubinu, razbijte žumanjke u sredinu pa dodajte šećer u prahu, vrhnje, sol i rakiju (ako je koristite). Laganim pokretima pomiješajte sastojke i krenite mijesiti tijesto tako što ćete oblikovati kuglu, pa mijesiti dok ne postane glatko, oko 5 minuta (tijesto će biti dosta kompaktno i čvrsto).
Tijesto sad razvaljajte valjkom, zatim preklopite na pola i ponovno razvaljajte (oko 10 - 15 minuta). Potom tijesto istucite valjkom za tijesto tako da u njega utisnete što više zraka. Tijesto podijeliti na 2 dijela i razvaljajte što tanje, kao palačinke. Preostalo tijesto držite zamotano u plastičnu foliju da se ne bi osušilo. Nožem ili posebnim rezačem izrežite trake od tijesta širine oko 3 cm, zatim ih narežite na kraće komade duljine oko 10 cm, koso zarezane na krajevima. U sredini svake trake napravite prorez i kroz njega provucite jedan kraj tijesta. Uhvatite krajeve i lagano protresite da faworki imaju lijep oblik. Ostaviti sa strane.
Svinjsku mast ili ulje zagrijte na 180 ºC u širokoj posudi (možete testirati drvenom kuhačom - ako se krene pjeniti, spremno je za prženje) i dodajte nekoliko faworki odjednom (brzo će narasti i tijesto će biti prekriveno mjehurićima zraka). Pržite dok faworki ne porumene, oko 30 - 60 sekundi sa svake strane. Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnate ručnike da upiju višak masnoće.
Kad su sva anđeoska krila pečene posipajte ih šećerom u prahu.
Savjet više! U tijesto možete dodati i ribanu koricu nešpricanog limuna ili naranče, esenciju vanilije, a vrhnje zamijeniti pivom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....