JEDNOSTAVNO, A TAKO DOBRO

Keksi od tri sastojka ponos su Vrsara i jedni od boljih koje smo probali, jedva ih čekamo ponoviti ovih dana

Osim jaja, lješnjaka i šećera, donosimo recept u koji se dodaje još i vanilin šećer te prstohvat soli, a koji smo otkrili na nedavno održanom festivalu u Rovinju...

Na ovogodišnjem izdanju Weekend Food Festivala u Rovinju imali smo prilike kušati, ali i prisustvovati pripremi vrsarskih amareta, malih keksića koji se rade od tek nekoliko sastojaka i kojih je zbilja teško pojesti samo jedan. Budući da su mali, slatki i jako orašasti, jer se rade od lješnjaka, pri svakom prolasku kraj štanda gdje ih je vrijedna gospođa pripremala, u usta smo ubacili barem jedan ili dva pa na kraju odlučili da je ipak najpametnije zatražiti recept te u njima uživati i kod kuće.

Odmah smo tada odlučili i da će vrsarski amareti bio obavezan dio našeg slatkog dijela uskršnjeg stola, a kako i ne bi kada su toliko jednostavni za pripremu, sve sastojke već imamo pri ruci (jer lješnjaka uvijek mora biti), brzo su gotovi i odlično se slažu uz kavu, čaj, čašu mlijeka ili čak vina. Dakle, idealni su za poslužiti i uz blagdanski doručak, nakon ručka ili kada svrate gosti i poželite ih očarati slatkim zalogajem.

image
Lidija Lončarić/

Recept Nerine Štifanić i Karmen Pilat, koji je nastao po tradicionalnom receptu prenesenom usmenom predajom, dakle, dobili smo na Weekend Food Festivalu, ali pronaći se može i na službenim stranicama Vrsara, gdje stoji i nekoliko zanimljivosti vezanih za ove keksiće. Primjerice, činjenica da su donedavno na području Vrsara postojale brojne plantaže lješnjake pa su se zbog tog izobilja, vrsarski amareti izrađivali upravo od njih, a ne od badema, kako ih rade Talijani. Također, kako stoji na stranici Info Vrsar, ali i kako nam je rekla simpatična gospođa na štandu, tajna je u mljevenju lješnjaka ručnim mlincem, koji neće zagrijati lješnjake, već će oni zadržati svoju masnoću, zbog čega će keksi biti još punijeg okusa.

VRSARSKI AMARETI
Trebat će vam:

10 jaja
1 kg lješnjaka
1 kg grubo mljevenog šećera
1 vanilin šećera
prstohvat soli
Priprema:
Lješnjake samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga formirati kuglice iste veličine. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici 10 - 15 minuta na 180 ° C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
22. travanj 2025 10:54