
Na ovogodišnjem izdanju Weekend Food Festivala u Rovinju imali smo prilike kušati, ali i prisustvovati pripremi vrsarskih amareta, malih keksića koji se rade od tek nekoliko sastojaka i kojih je zbilja teško pojesti samo jedan. Budući da su mali, slatki i jako orašasti, jer se rade od lješnjaka, pri svakom prolasku kraj štanda gdje ih je vrijedna gospođa pripremala, u usta smo ubacili barem jedan ili dva pa na kraju odlučili da je ipak najpametnije zatražiti recept te u njima uživati i kod kuće.
Odmah smo tada odlučili i da će vrsarski amareti bio obavezan dio našeg slatkog dijela uskršnjeg stola, a kako i ne bi kada su toliko jednostavni za pripremu, sve sastojke već imamo pri ruci (jer lješnjaka uvijek mora biti), brzo su gotovi i odlično se slažu uz kavu, čaj, čašu mlijeka ili čak vina. Dakle, idealni su za poslužiti i uz blagdanski doručak, nakon ručka ili kada svrate gosti i poželite ih očarati slatkim zalogajem.
Recept Nerine Štifanić i Karmen Pilat, koji je nastao po tradicionalnom receptu prenesenom usmenom predajom, dakle, dobili smo na Weekend Food Festivalu, ali pronaći se može i na službenim stranicama Vrsara, gdje stoji i nekoliko zanimljivosti vezanih za ove keksiće. Primjerice, činjenica da su donedavno na području Vrsara postojale brojne plantaže lješnjake pa su se zbog tog izobilja, vrsarski amareti izrađivali upravo od njih, a ne od badema, kako ih rade Talijani. Također, kako stoji na stranici Info Vrsar, ali i kako nam je rekla simpatična gospođa na štandu, tajna je u mljevenju lješnjaka ručnim mlincem, koji neće zagrijati lješnjake, već će oni zadržati svoju masnoću, zbog čega će keksi biti još punijeg okusa.
VRSARSKI AMARETI
Trebat će vam:
10 jaja
1 kg lješnjaka
1 kg grubo mljevenog šećera
1 vanilin šećera
prstohvat soli
Priprema:
Lješnjake samljeti. U mljevene lješnjake dodati cijela jaja, šećer i vanilin šećer. Sve zajedno ručno pomiješati dok se smjesa ne sjedini. Nakon toga formirati kuglice iste veličine. Stavite ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u pećnici 10 - 15 minuta na 180 ° C.
Komentari
0