Ispecite Sauerbraten

Klasik njemačke kuhinje toliko je ukusan da ćete se pitati zašto ga ranije niste pripremili

 Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto
Ako volite sporo pečeno meso koje se topi u ustima, onda je ovo jelo naprosto kao stvoreno za vas i svaki svečaniji ručak

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme mariniranja: 24 sata
Vrijeme kuhanja: 2,5-3 sata
Porcija: 6 osoba


SAUERBRATEN

Trebat će vam:

1,5 kg goveđeg mesa (najbolje odresci od buta)
1 velika glavica crvenog luka, narezana
2 mrkve, narezane
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 lovorova lista
10 zrna crnog papra
6 klinčića
500 ml crvenog vina
500 ml octa (najbolje crnog ili vinskog)
1 žličica šećera
1 žlica maslaca
2 žlice brašna
300 ml mesnog temeljca
1 čajna žličica senfa
sol i papar po ukusu
2 žlice ulja za pečenje

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte crveno vino, ocat, lovorove listove, crni papar, klinčiće, narezani luk, mrkvu i češnjak. Dodajte malo soli i šećera. Stavite goveđi odrezak u ovu marinadu, pokrijte i ostavite da se marinira u hladnjaku najmanje 24 sata. Nakon mariniranja, izvadite meso iz marinade i osušite papirnatim ubrusima. Na srednje jakoj vatri prepržite meso sa svih strana dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Meso izvadite iz tave i stavite sa strane. U istoj tavi u kojoj ste pržili meso, dodajte malo maslaca i brašna, te pržite 2-3 minute dok se brašno lagano ne posmeđi. Zatim dodajte mesni temeljac i malo marinade (oko 200 ml). Dobro promiješajte da se stvori glatki umak. Vratite meso u tavu s umakom i prelijte preostalom marinadom. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 2,5-3 sata, povremeno okrenite meso, dok ne postane mekano i sočno. Kada je meso mekano, izvadite ga iz tave i stavite na tanjur, a umak procijedite. Narezano meso poslužite uz pripremljeni umak i priloge poput njoka, pire krumpira ili kiselog kupusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2025 09:22