
Kada smo svojedobno za magazin Dobre hrane radili temu o uzgoju gljiva, razgovarali smo s Jasminom Mišićem, koji vodi obiteljski posao uzgoja gljiva. Podijelio je s nama nekoliko recepata, a ovaj kremasti rižoto jedan je od njih. Sam Mišić kaže da je tajna savršenog rižota u što manje sastojaka - tako će vam svaki put ispasti odlično. Evo kako ga pripremiti na njegov način.
RIŽOTO S MIJEŠANIM GLJIVAMA
Trebat će vam:
350 g gljiva (jablanovače, šampinjoni, bukovače, žute bukovače)
1 šaka riže Arborio
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
1 žlica vlasca
100 ml vrhnja za kuhanje
sol
papar
1 žličica senfa
500 ml vode ili povrtnog temeljca
50 g maslaca
ulje
Priprema:
Na ulju glazirajte rižu pa malo-pomalo ulijevajte vodu ili temeljac da se riža skuha al dente. Ako stavljate temeljac koji je slan, ne morate soliti. U tavici stavite gljive da se zapeku, posolite ih. Stavite ih sa strane. Na istoj tavici pirjajte sjeckani luk, a kad omekša, vratite gljive. Dodajte žlicu senfa i protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Na kraju dodajte vrhnje, a prije posluživanja umiješajte maslac da rižoto postane kremast.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....