TRI DOBRA STARA KLASIKA

Nemate ideja što kuhati kroz tjedan? Šnicle s pire krumpirom, tingul i grah na žlicu nitko za stolom neće odbiti

Kada se zaželite finog domaćeg ručka, ova tri recepta mogla bi biti baš dobra ideja

Bez obzira jeste li tip osobe koja više voli jela na žlicu, dobar komad mesa u toću ili vam je omiljeni ručak onaj koji sadrži piletinu, jedna od naše današnje tri ideje za ručak sigurno će vam se svidjeti. Pripremite sastojke, kuhaču i lonac i bacite se na kuhanje.

ŠNICELI S PIRE KRUMPIROM

Klasičan domaći ručak za koji vjerojatno svaka kuća ima svoj recept, ali je uvijek dobro provjeriti i kako ga rade drugi svakako su šniceli u toću s pire krumpirom. Recept smo svojevremeno dobili u jednoj konobi na Korčuli, gdje smo u ovom jelu i uživali i, moramo priznati, otad ga radimo samo prema njihovim uputama.

Šnicele obavezno poslužujemo uz dobar pire krumpir, a na poveznici u nastavku otkrivamo vam i tajnu pripreme najboljeg. Fino, kremasto, utješno, za prste polizati, najbolji je opis ovog jednostavnog, a tako domaćeg ručka.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

PAŠTA FAŽOL BEZ GREŠKE

Među omiljena jela s grahom uvijek i bez pogovora svrstavamo i dobar pašta fažol. Napraviti ga možete i kada vam ostane grah variva od prethodnog dana, ali previše vremena nećete izgubiti niti ako ovo jelo krenete raditi ispočetka. Svi ga vole, zasitno je i jeftino i idealno za ručak čak i za dva dana.

Trebat će vam:

1 kg suhog mesa
kost od pršuta po želji
400 g graha
češnjak
slanina
peršin
maslinovo ulje
papar
tjestenina

Priprema:

Napravite pešt od sitno nasjeckanog češnjaka, slanine i peršina. Osnova svakog dobrog pašta fažola je suho meso. Stavite ga kuhati u 3 litre vode, a dodajte i kost od pršuta. Kad je meso omekšalo, stavite grah, pešt i papar pa kuhajte dobar sat. Ako je grah mladi, treba ga prethodno samo isprati, a stariji grah treba noć prije namočiti. Tjesteninu ubacujete na kraju koliko joj treba da se skuha.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

ŠTO KAŽETE NA TINGUL?

U slučaju da se na vašem tanjuru barem jednom tjedno mora naći i piletina u kakvom dobrom umaku, možda je vrijeme da se upustite u pripremu tingula. Pravo domaće jelo koje se s tanjura skuplja koricom kruha do zadnjeg zalogaja jedan je od naših vječnih favorita. Recept za ovo jelo, baš kao i za šnicele, dobili smo u konobi Planjak na Korčuli i ostavljamo ga u nastavku.

RECEPT ZA TINGUL

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 10:02