7 jela za 7 dana

Ovaj tjedan radimo malo drugačiju musaku i ribu, a pripremamo i posebno ukusan gulaš

Pred nama je još jedan, po svemu sudeći temperaturno vrlo hladan tjedan. Zato ovaj tjedan kuhamo utješna jela koja će nas ugrijati te malo i razmaziti. Započinjemo ga ukusnim gulašom po izvornoj, mađarskoj recepturi. Ovo ugodno ljuto jelo na žlicu idealno je da si osigurate obrok za večeru ili dan poslije, kada će, provjereno, biti još i bolje. No, ako ga ipak nestane, za dan poslije isplanirali smo simbol turske kuhinje koji se već dobro udomaćio i u sujednoj nam Bosni i Hercegovini. Punjeni luk ili izvorno sogan-dolma divno je jelo koje možete poslužiti uz pire od krumpira i također ne brinuti što ćete večerati. Sredina tjedna sjajan je dan za posebno ukusan ručar, pa smo se odlučili za pijetla u vinu, kojeg lako možete zamijeniti i za pile. Ovo jelo toliko je ukusno da ćete vrlo vjerojatno jedva dočekati priliku da ga ponovite. Da si olakšate kraj tjedna, pripremite musaku, ukusno jelo koje bez problema, ako ga pripremite više, može biti dobar gablec ili ručak za dva dana, pogotovo ako za petak već imate planove. Ako vam, pak ukućani sve pojedu, petak rezervirajte za pripremu domaćih ribljih štapića, jer... sto puta su bolji od kupovnih. Za vikend si dajte oduška - naš prijedlog za lagani subotnji ručak je pasta alla Norma, a za svečaniji nedjeljni klasik njemačke kuhinje kojemu se često vraćamo.

image
Ktaylorg/Getty Images

Ponedjeljak

MAĐARSKI GULAŠ

Ponos je mađarske kuhinje, a udomaćio se i u našim krajevima - gulaš. Dalje vjerojatno ne moramo ni govoriti, no riječ je o klasiku nama susjedne države koji najbolje prija baš u ovim hladnim zimskim danima, a još je bolji dan nakon što ga skuhamo.

image
Esin Deniz/Getty Images/istockphoto

Utorak

SOGAN-DOLMA (PUNJENI LUK)

Ako ste ikad posjetili bosanski ili tuski restoran, tada znate kako nijedan meni ne može proći bez dolmi - evo kako napraviti punjeni luk ili sogan-dolmu.

image
Luiz Henrique Mendes/Getty Images/istockphoto

Srijeda

PIJETAO U VINU

Ovog komada mesa teško se dočepati, a kad vam uspije, pripremite ga na ovaj način, jer spada s kostiju. Alternativno, posegnite za piletom, pa je umjesto na klasičan način pipremite po ovom receptu - oduševit će vas!

image
Elena_danileiko/Getty Images/istockphoto

Četvrtak

MUSAKA S PATLIDŽANIMA

Ako u klasičnu musaku dodate ovu namirnicu, dobit ćete potpuno novo, spektakularno jelo. Ovo jelo obožavaju mnogi, no poprima sasvim nove okuse ako ga pripremamo s patlidžanom - postaje kremastije, bogatije i ukusnije.

image
Rus32/Getty Images/istockphoto

Petak

RIBLJI ŠTAPIĆI S BIJELIM ZAČINSKIM UMAKOM

Jednom kad ih probate pripremiti sami po ovom receptu, riblje štapiće više nećete kupovati. Naime, svi ponekad pribjegnemo lak(š)im rješenjima, no ovo jelo to ne zaslužuje. Priprema je laka, a jelo brzo gotovo pa nema razloga da mu ne pružite priliku.

image
Noirchocolate/Getty Images/istockphoto

Subota

PASTA ALLA NORMA

Ovaj klasik talijanske kuhinje obožavat ćete ako volite Parmigianu. No, njegova je priprema daleko jednostavnija nego što je za Parmigianu di melanzane, a okusi su jednako bogati i primamljivi.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Nedjelja

SAUERBRATEN

Ako volite sporo pečeno meso koje se topi u ustima, onda je ovo jelo naprosto kao stvoreno za vas i svaki svečaniji ručak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2025 12:14