
Politika nas intrigira baš kao i hrana - zbog njih ulazimo u polemike, ali se i jasno izjašnjavamo po pitanju naših odabira. Bilo da ste političar ili običan građanin, koji nikakav interes ne pronalazi u političkim pitanjima, svi do jednog guštamo u dobroj hrani, a ovaj puta - u svjetlu hrane koja se služila na ovotjednoj inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića o čemu smo vam pisali ovdje, odlučili smo otkriti najbolje od oba svijeta i zaviriti u omiljena jela hrvatskih predsjednika.
Prvi hrvatskih predsjednik Franjo Tuđman, baš kao i Josip Broz Tito, bio je veliki ljubitelji domaće hrane i kolača, a posebno je zadovoljstvo pronalazio u specijalitetu Hrvatskog zagorja - štruklama.
Baš zato za vas smo pronašli originalan recept za zagorske štrukle koje su se nerijetko servirale hrvatskim političarima, ali i svjetskim delegacijama u gostima na Pantovčaku, ali i u domovima diljem zemlje.
ZAGORSKI ŠTRUKLI
Za tijesto:
1 kg glatkog pšeničnog brašna tip 550
1 jaje
2 dcl vode + dodatno vode prema potrebi
1 dcl ulja
1 čajna žličica soli
Za nadjev:
2,5 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
2 čajne žličice šećera
3 čajne žličice soli
0,5 dcl ulja
2 dcl kiselog vrhnja
Priprema:
Pomiješajte mlaku vodu sa soli i uljem, dodajte u posudu s brašnom i umijesiti glatko tijesto. Tijesto mora biti meko i elastično. Tijesto podijelite na 3 dijela. Nauljite tijesto i pokrijte prianjajućom folijom te ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta do maksimalno 1 sat. Stolnjak pobrašnite i poškropite s uljem te tako ostavite 5 minuta, a nakon toga razvaljajte tijesto i razvucite do rubova stola dok ne postane vrlo tanko. Višak tijesta (koji padne preko rubova stola, odrežite). Sastojke za nadjev zajedno umiješajte u glatku smjesu. Nadjev (1/3 nadjeva) ravnomjerno rasporedite i premažite po površini tijesta. Primite rub stolnjaka, podignite ga i tijesto s nadjevom zarolajte u roladu. Postupak ponovite s preostalim kuglicama tijesta i nadjevom. Rubom tanjura režite štrukle na željenu veličinu (cca. 8 - 11 cm). Štrukle skuhajte u kipućoj vodi 5-10 minuta, ovisno o debljini tijesta. Izvadite štrukle iz vode i posložite u tepsiju. Pecite ih dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
S druge strane, predsjednik Stipe Mesić na Pantovčaku je prema nekim izvorima uživao u jednom sasvim jednostavnom umaku u koji bi umakao domaći kruh. Radi se o Tršćanskom umaku, neizostavnom u brojnim jelima, a uz pravi domaći kruh ili pogaču uistinu je prava delicija.
TRŠĆANSKI UMAK
Trebat će vam:
2 režnja bijelog luka
1 žlica svježe sjeckanog peršinova lista
0,5 dl maslinova ulja
Priprema:
Bijeli luk protisnite ili zgnječite batom za meso te isjeckajte sitno nožem. U zdjelicu ulijte maslinovo ulje, dodajte sjeckani bijeli luk i peršinov list te promiješajte. Umak je odlična baza za razne juhe, variva, dresinge, pečenu ribu, pečene i punjene lignje, morske plodove, a sjajan je i uz svježe pečeni domaći kruh.
Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, za razliku od svojih kolega, izbjegavala je u vrijeme svog mandata konzumirati ugljikohidrate, prije svega kruh i tjesteninu, te je često posezala za trikovima kako bi rekreirala svoja omiljena jela, ali u zdravijoj varijanti. Tako je svojevremeno otkrila kako si je često pripremala bolonjez umak s rezancima od - tikvica.
BOLONJEZ SA ŠPAGETIMA OD TIKVICA
Trebat će vam:
2 srednje tikvice
300 g mljevene junetine (ili miješanog mesa)
1 mala glavica luka (sitno nasjeckana)
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
400 g pelata (ili pasirane rajčice)
1 žlica koncentrata rajčice
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog bosiljka
1 žlica maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
prstohvat čilija (po želji)
30 g ribanog parmezana
Priprema:
Tikvice spiralizirajte u tanke trakice kako biste dobili "špagete". Stavite ih sa strane. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i mljeveno meso, pržite dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Umiješajte koncentrat rajčice, pelate, origano, bosiljak, sol, papar i čili. Pustite da se umak krčka 15-20 minuta, povremeno miješajući. U drugoj tavi kratko zagrijte špagete od tikvica (1-2 minute) kako bi omekšali, ali ostali lagano hrskavi. Poslužite špagete od tikvica s bogatim bolonjez umakom i pospite ribanim parmezanom.
Kada je, pak, u pitanju aktualni predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, put nas odvodi na malo konkretnije jelo. Naime, Milanović ne samo da uživa u vojničkom grahu, kako govore njegovi prijatelj, već je i majstor u pripremi ovog jela. Konkretno, ukusno i omiljeno jelo mnogih najbolje je kada se kuha na veliko, a ako želite rekreirati Milanovićev recept razveselit će vas činjenica da to možete već danas.
VOJNIČKI GRAH
Trebat će vam:
grah
luk
češnjak
mrkva
mljevena crvena paprika
lovor
suha paprika
peršinov list
sol i papar
meso po želji - suho meso, dimljeno, kobasica ili slanina
Priprema:
Krenite s namakanjem graha - stavite ga u hladnu vodu i ostavite na hladnom mjestu oko sat vremena. Ocijedite pa ga kratko stavite kuhati. Ponovno ga ocijedite pa zalijte vrućom vodom. Dodajte pola sitno sjeckanog luka i pustite da kuha uz povremeno dolijevanje vruće vode. Na polovicu vruće masnoće dodajte ostatak luka i mrkvu pa sve zajedno pržite dok ne porumeni. Kad je grah napola kuhan, dodajte mu prženi luk i mrkvu, suhu papriku prethodno namočenu u hladnoj vodi i list lovora. Zagrijte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite - kad brašno porumeni, ugasite vatru i odmah dodajte češnjak i mljevenu papriku. Kad grah omekša, dodajte jelu, posolite i pržite s pripremljenom zaprškom. Kuhajte još pola sata i začinite po potrebi. Po želji grah kuhajte s dimljenim komadima mesa, kobasicom ili slaninom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....