Jelo na žlicu

Ponos je mađarske kuhinje, a udomaćio se i u našim krajevima, kad ste ga zadnji put pripremili

 Ktaylorg/Getty Images
Gulaš. Dalje vjerojatno ne moramo ni govoriti, no riječ je o klasiku nama susjedne države, koji najbolje prija baš u ovim hladnim zimskim danima, a još je bolji dan nakon što ga skuhamo

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 2 sata
Porcije: 6

MAĐARSKI GULAŠ

Trebat će vam:

800 g govedine, but ili plećka
2 žlice svinjske masti ili ulja
2 luka, sitno nasjeckana
3 režnja češnjaka, zgnječena
2 žlice slatke mljevene crvene paprike
1 žličica ljute paprike
3 rajčice (ili 2 žlice pirea od rajčice)
2 paprike, narezane na trakice
4 krumpira, narezana na kockice
500 ml goveđeg temeljca
sol i papar po ukusu

Priprema:
U loncu zagrijte mast na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga uz često miješanje dok ne postane staklast i omekša, otprilike 5-7 minuta. Zatim dodajte zgnječeni češnjak i pržite još minutu, dok ne otpusti svoju aromu. Umiješajte mljevenu crvenu papriku, slatku i ljutu (po želji). Dodajte govedinu narezanu na kocke, prethodno posoljenu i popaprenu, i pržite je sa svih strana dok ne poprimi lijepu zlatnu koricu. Ovo je važan korak jer će meso tako zadržati sočnost i dati dodatni okus umaku. Umiješajte nasjeckane rajčice ili pire od rajčice, a zatim dodajte papriku narezanu na trakice i krumpir narezan na kockice. Sve dobro promiješajte, podlijte goveđim temeljcem tako da pokrije meso i povrće, zatim posolite i popaprite po ukusu. Promiješajte i smanjite vatru na lagano kuhanje. Pokrijte lonac poklopcem i kuhajte na laganoj vatri dva sata dok meso ne postane mekano, a umak gust. Povremeno promiješajte i dolijte malo vode ako je potrebno.

Servirajte toplo, najbole uz domaći kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. siječanj 2025 00:12