VJEČNI KLASIK

Prhka pita od jabuka

 Pexels/
Donosimo recept za svima omiljeni klasik - provjereno dobru sočnu pitu

Iako recepata za prhku pitu od jabuka ima nebrojeno mnogo, po ovom provjereno uspijeva baš svaki put. Osim klasičnih sastojaka kao što su hladan maslac, brašno, jabuke, cimet i limunov sok, za pripremu će vam trebati još i malo brezina šećera, javorova sirupa i mljevenih badema. I vjerujte, kada omiljenu pitu pripremite na ovaj način, mogli biste zaboraviti čak i na bakinu varijantu.

PITA OD JABUKA

Trebat će vam:

300 g hladnog maslaca
400 g brašna
2 žlice brezina šećera
prstohvat soli
brašno i masnoća za kalup za pečenje
1,5 kg kiselkastih jabuka
1 žličica cimeta
3 žlice limunova soka
125 ml + 2 žlice javorova sirupa
30 g brašna
5 žlica oguljenih mljevenih badema

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brezin šećer i brašno, dodajte žličicu soli pa maslac. Drobite prstima da nastanu grudice, dodajte 150 ml hladne vode pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Neka stoji najmanje dva sata, najbolje preko noći. Kalup za pečenje torti promjera 26 cm namastite i pospite brašnom. Za nadjev ogulite jabuke, izrežite na četvrtine, odstranite koštice pa izrežite na tanje šnite i na kraju na komadiće. Pomiješajte ih s cimetom, limunovim sokom, 125 ml javorova sirupa, mljevenim bademima i brašnom. Polovicu tijesta izvaljajte u kružni oblik pa njime obložite dno (tako da stranice budu pokrivene tijestom). Tijesto pospite s dvije žlice badema, rasporedite jabuke, a rubove tijesta premažite žlicom javorova sirupa. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Od druge polovice tijesta izvaljajte krug pa njime prekrijte jabuke. Prstima stisnite rubove tijesta, a nožem izrežite ukrase. Vilicom napravite rupice kroz koje će izlaziti višak vlage. Pecite pedesetak minuta.

Savjet više!

Dio tijesta koje ste sačuvali za pokrivanje pite možete i razvaljati tanko pa narezati na trakice i na vrhu isplesti mrežu. Izgledat će još efektnije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. veljača 2025 14:30