
Iako recepata za prhku pitu od jabuka ima nebrojeno mnogo, po ovom provjereno uspijeva baš svaki put. Osim klasičnih sastojaka kao što su hladan maslac, brašno, jabuke, cimet i limunov sok, za pripremu će vam trebati još i malo brezina šećera, javorova sirupa i mljevenih badema. I vjerujte, kada omiljenu pitu pripremite na ovaj način, mogli biste zaboraviti čak i na bakinu varijantu.
PITA OD JABUKA
Trebat će vam:
300 g hladnog maslaca
400 g brašna
2 žlice brezina šećera
prstohvat soli
brašno i masnoća za kalup za pečenje
1,5 kg kiselkastih jabuka
1 žličica cimeta
3 žlice limunova soka
125 ml + 2 žlice javorova sirupa
30 g brašna
5 žlica oguljenih mljevenih badema
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brezin šećer i brašno, dodajte žličicu soli pa maslac. Drobite prstima da nastanu grudice, dodajte 150 ml hladne vode pa zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i stavite u hladnjak. Neka stoji najmanje dva sata, najbolje preko noći. Kalup za pečenje torti promjera 26 cm namastite i pospite brašnom. Za nadjev ogulite jabuke, izrežite na četvrtine, odstranite koštice pa izrežite na tanje šnite i na kraju na komadiće. Pomiješajte ih s cimetom, limunovim sokom, 125 ml javorova sirupa, mljevenim bademima i brašnom. Polovicu tijesta izvaljajte u kružni oblik pa njime obložite dno (tako da stranice budu pokrivene tijestom). Tijesto pospite s dvije žlice badema, rasporedite jabuke, a rubove tijesta premažite žlicom javorova sirupa. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Od druge polovice tijesta izvaljajte krug pa njime prekrijte jabuke. Prstima stisnite rubove tijesta, a nožem izrežite ukrase. Vilicom napravite rupice kroz koje će izlaziti višak vlage. Pecite pedesetak minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....