Probaj ovo!

Simbol je bosanske i turske kuhinje, a rijetki znaju pripremiti ovo izrazito slasno jelo

 Esin Deniz/Getty Images/istockphoto
Ako ste ikad posjetili bosanski ili tuski restoran, tada znate kako nijedan meni ne može proći bez dolmi - evo kako napraviti punjeni luk ili sogan-dolmu

Vrijeme pripreme: 40 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat
Porcija: 4-6

SOGAN-DOLMA (PUNJENI LUK)

Trebat će vam:
6 velikih glavica luka
400 g mljevene govedine
½ šalice riže
1 crvena paprika, sitno narezana
1 mala glavica češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica soli
½ žličice crnog papra
½ žličice kvasca, po želji
½ šalice maslinovog ulja za prženje
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca (ili voda)
2 žlice sjeckanog peršina
2 žlice pirea od rajčice ili soka od rajčice (za umak)

Priprema:

Ogulite glavice luka i odvojite ih na vanjske slojeve. Sloj po sloj pažljivo odvojite i stavite sa strane. Ovisno o veličini luka, možete koristiti 3 do 4 vanjska sloja za punjenje. Pomiješajte mljeveno meso, rižu, nasjeckanu crvenu papriku, češnjak, mljevenu crvenu papriku, sol, crni papar, peršun i po želji kvasac. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Svaki sloj luka pažljivo napunite pripremljenim nadjevom. Pokušajte da punjenje bude čvrsto, ali pazite da luk ne pukne. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja. Stavite punjene lukove u tavu i pržite ih na srednjoj vatri dok ne postanu lagano zlatno smeđi sa svih strana. Oko 10 minuta. U tavu dodajte temeljac ili vodu, tako da tekućina pokrije punjene lukove do polovice. Pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno provjeravajući. Ako voda prebrzo ispari, dodajte još malo tekućine. Možete dodati i rajčicu po želji u tekućinu ako želite i ostavite još 10 minuta da se sve kuha zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. siječanj 2025 06:42