OBOŽAVAMO

Sočno i hrskavo: Odlična pita od piletine i povrća koja će spasiti svaki ručak

Pita od piletine i povrća klasično je jelo koje spaja sočan nadjev od nježnog mesa i šarenog povrća s hrskavim tijestom.

PITA OD PILETINE I POVRĆA

Trebat će vam:

2 žlice maslaca

1 veći luk, nasjeckan

2 mrkve, narezane na kockice

2 stabljike celera, narezane na kockice

2 češnja češnjaka, nasjeckana

300 g kuhanih ili pečenih pilećih prsa, nasjeckanih na komade

100 g smrznutog graška

3 žlice brašna

300 ml pilećeg temeljca

200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje

1/2 žličice timijana

sol i papar prema ukusu

1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 250 g)

1 jaje, lagano razmućeno

Priprema:

U tavi na srednjoj vatri zagrijte maslac, dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte 5-7 minuta, dok ne omekšaju, pa dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. Umiješajte brašno i kuhajte 1-2 minute uz miješanje, zatim postupno dolijevajte pileći temeljac, neprestano miješajući da nema grudica. Dodajte mlijeko ili vrhnje i kuhajte dok se ne zgusne, potom umiješajte piletinu, grašak i timijan te začinite. Maknite s vatre i ohladite.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvaljajte tijesto dovoljno da prekrije posudu za pečenje. Nadjev stavite u posudu, prekrijte tijestom, zatvorite rubove i izrežite proreze na vrhu. Premažite jajetom i pecite 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe i hrskavo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:23