Pita od piletine i povrća klasično je jelo koje spaja sočan nadjev od nježnog mesa i šarenog povrća s hrskavim tijestom.
PITA OD PILETINE I POVRĆA
Trebat će vam:
2 žlice maslaca
1 veći luk, nasjeckan
2 mrkve, narezane na kockice
2 stabljike celera, narezane na kockice
2 češnja češnjaka, nasjeckana
300 g kuhanih ili pečenih pilećih prsa, nasjeckanih na komade
100 g smrznutog graška
3 žlice brašna
300 ml pilećeg temeljca
200 ml mlijeka ili vrhnja za kuhanje
1/2 žličice timijana
sol i papar prema ukusu
1 pakiranje lisnatog tijesta (oko 250 g)
1 jaje, lagano razmućeno
Priprema:
U tavi na srednjoj vatri zagrijte maslac, dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte 5-7 minuta, dok ne omekšaju, pa dodajte češnjak i pirjajte još 1 minutu. Umiješajte brašno i kuhajte 1-2 minute uz miješanje, zatim postupno dolijevajte pileći temeljac, neprestano miješajući da nema grudica. Dodajte mlijeko ili vrhnje i kuhajte dok se ne zgusne, potom umiješajte piletinu, grašak i timijan te začinite. Maknite s vatre i ohladite.
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Razvaljajte tijesto dovoljno da prekrije posudu za pečenje. Nadjev stavite u posudu, prekrijte tijestom, zatvorite rubove i izrežite proreze na vrhu. Premažite jajetom i pecite 25-30 minuta, dok tijesto ne postane zlatnosmeđe i hrskavo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....