U Zagrebu je već godinama teško pronaći baš dobar kesten pire. Iako se dolaskom jeseni desetljećima odlazilo u kultni Vincek, neke druge adrese postale su bolja opcija, kao Orijent ili Cukeraj. Svojevremeno je i slastičarnica Amelie nudila dosta dobar kesten pire, no budući da je ipak početak sezone kremastog klasika kesten pirea treba i pričekati da ga slastičari uvedu u ponudu. Zagrebačka slastičarnica Meet Mia nije imala izvornu varijantu kesten pirea ali još pamtimo njihovu dobru tortu od kestena i kruške.
Cijena kestena na tržnici može se pronaći za 12 kuna kilogram (najniža cijena na koju smo naišli na Trešnjevačkom placu) iako je taj doista sitan, ali može poslužiti za kuhanje i baš pripremu kesten pirea.
Recept za ovaj popularni desert ustupili su nam svojevremeno iz slastičarnice Orijent koji imaju tradiciju dugu gotovo 85 godina.
KAKO KUPOVATI I KAKO SKUHATI KESTENE?
Prije nego se uputite na tržnicu po vrećicu kestena i bacite na posao, svakako imajte na umu nekoliko stvari:
1. Kad kupujete kestene važno je da su plodovi što sjajniji i da im je površina glatka, jer su u suprotnom kesteni stari, a najbolji su oni tamnije (smeđe) boje, što znači da su bili više na suncu i da su slađi. Birajte veće, mesnatije primjerke jer ćete imati manje posla, lakše se čiste. Prije pečenja potrebno ih je zarezati da ne bi došlo do "eksplozije" i da bi se kasnije lakše ogulili.
2. S druge strane, kestene koje ćete kuhati nije potrebno zarezivati kako ne bi popili previše vode. Također, zarezivanje vam neće pomoći niti pri samom čišćenju već je kuhane kestene najbolje guliti nožem. Dovoljan je samo jedan, plitak rez (nemojte zarezivati plod), a to je najbolje napraviti vrhom skalpela ili oštrog nožića.
3. Na kraju, dobro je dodati i kako pečeni kesteni sadrže više vitamina, a kuhani već količinu mineralnih sastojaka. Općenito se od svojih ostalih rođaka iz skupine orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Obiluju kalcijem, kalijem, sadrže podosta vitamina B, te fosfor i željezo.
Za pripremu kesten pirea trebat će vam:
1 kg kestena
50 g šećera
Rum ili Amaretto po želji
Voda za kuhanje
Priprema:
Kestene zarezati i staviti na lim na dno pećnice. Peći 20-tak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene oguliti i pomoću krpe istrljati kožicu s kestena pa staviti u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma, Amaretta ili Kahlua.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....