NEŠTO NOVO

Volimo klasiku, ali ovo zvuči baš dobro! Stručnjak za kavu kaže da je ovo jedini recept za tiramisu koji će vam trebati

Poznati barista i autor James Hoffmann otkriva svoj recept za, kako kaže, najbolji tiramisu koji možete napraviti kod kuće

Omiljeni talijanski desert s bogatim slojevima kave, mascarpone sira i kakaa, već je dugo nezaobilazan dio talijanske kulinarske tradicije. Dok mnogi ostaju vjerni klasičnom receptu pripreme tiramisua, postoji i onih koji, poput Jamesa Hoffmanna, vole istraživati nove pristupe i unijeti svježinu u pripremu ovog deserta. Hoffmann, priznati engleski barista, YouTuber, poduzetnik, konzultant za kavu i autor, stekao je široku prepoznatljivost osvajajući Svjetsko Barista Prvenstvo 2007. godine te je od tada cijenjen kao pionir trećeg vala kave u Velikoj Britaniji.

Njegov rad, obilježen pažnjom prema detaljima, inovativnošću i istovremenim poštovanjem prema tradiciji, posebno se ogleda u njegovim knjigama, među kojima se ističe The World Atlas of Coffee, koje su postavile nove standarde u pripremi i uživanju u kavi kod kuće. Osim toga, njegova stručnost prepoznata je i na međunarodnoj razini, što potvrđuje i sudjelovanje kao sudac na World Tiramisu Championship 2023. godine.

image
/Privatna Arhiva

U svojoj najnovijoj kulinarskoj avanturi, Hoffmann je nedavno podijelio svoj "ultimativni recept za tiramisu", u kojem kombinira svoje duboko razumijevanje specialty kave s inovativnim pristupom ovom klasičnom desertu. Njegov recept ne samo da nudi detaljan vodič za pripremu tiramisua, već omogućava i prilagodbu prema vlastitim željama – putem interaktivnog kalkulatora na njegovoj web stranici.

No, također znamo da mnogi ljubitelji tiramisua cijene autentičnost tradicionalnog recepta, pa ćemo ga, kao mali podsjetnik, staviti i na poveznicu ovog teksta. Na taj način možete birati između klasičnog i inovativnog pristupa, ovisno o vlastitim preferencijama. Recept možete pronaći ovdje.

U nastavku vam donosimo Hoffmannov recept za tiramisu, u kojem se tradicija susreće s modernijim tehnikama. Ovaj recept nudi drugačiji pristup pripremi ovog kultnog deserta, otkrivajući nove okuse koje možda dosad niste imali priliku probati.

image
Gianluca Fabrizio/Getty Images

Recept za Tiramisu (za 8 porcija)

Trebat će vam:

32 Savoiardi keksa (preporučeni: Matilde Vincenzi Vincenzovo ili Antico Borgo)

144 g mljevene kave

640 g mascarpone sira

8 žumanjaka

128 g šećera

8 kapi solne otopine (otopite 5 g soli u 20 g kipuće vode, čuvajte u bočici s kapaljkom.)

kakao prah – za posipanje

Priprema:

Skuhajte 8 duplih espresso kava, što ukupno čini 480 g kave, podijeljene u dva jednaka dijela (po 240 g za svaki sloj). Ostavite kavu da se potpuno ohladi, a zatim u ohlađenu kavu dodajte 9 kapi solne otopine. Stavite žumanjke u plastičnu vrećicu i kuhajte ih pomoću sous vide circulatora na 60°C 30 minuta. Nakon kuhanja, ostavite ih da se ohlade (alternativa: žumanjke možete koristiti i sirove ili ih pomiješati sa šećerom te zagrijati u kupki za vodu na 70°C, a potom brzo ohladiti). Mikserom umutite ohlađene žumanjke i šećer 4-5 minuta na srednjoj brzini dok smjesa ne posvetli i zgusne se. Dodajte mascarpone u tri dijela, svaki put miješajući na niskoj brzini 30-60 sekundi. Nije nužno postići savršeno glatku teksturu – lagana struktura doprinosi autentičnom okusu.

Slaganje slojeva:

U posudu ulijte 240 g ohlađene kave. Umočite polovicu keksa samo na strani bez šećera, okrenite ih te složite u posudu. Pomoću četkice ravnomjerno nanesite preostalu kavu na kekse. Na kekse rasporedite polovicu pripremljene kreme. Ponovite postupak s preostalih 240 g kave i preostalih keksa, a zatim prekrijte drugom polovicom kreme. Stavite tiramisu u hladnjak najmanje 8 sati – idealno 24 sata – kako bi se svi okusi savršeno povezali. Prije posluživanja obilno pospite kakao prahom.

Preporuke:

Koristite široku posudu koja će olakšati slaganje slojeva. Kekse umakajte vrlo kratko (1-2 sekunde) kako ne bi postali previše mokri i izgubili svoju strukturu.

image
Taras Grebinets/Getty Images

Bez obzira na to hoćete li se odlučiti za tradicionalni recept ili za Hoffmannovu inovativnu verziju, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju ovog izvanrednog tiramisua. Oba pristupa donose svoju posebnu čaroliju, spajajući autentičnost s modernim idejama, te vam pružaju priliku da doživite desert na način koji najbolje odgovara vašem ukusu. U konačnici, ono što je najvažnije jest da se prepustite užitku i otkrijete radost svakog sloja ovog nezaboravnog deserta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. veljača 2025 07:02