Za pod zub

Zaboravite sve druge i napravite ove ukusne čokoladne pločice koje će baš svi obožavati

Ove pločice s datuljama trend su za koji sam zapravo sretna što postoji

Punjene datulje prelivene čokoladom moj su omiljeni desert, i baš zato, ovaj novi trend spljoštenih datulja odmah mi se svidio. Iako i dalje smatram da su pripremljene na klasični način ipak najpraktičnije, ovo je brzinska varijanta koja donosi isti okus, ali ne trebate trošiti vrijeme na punjenje i pojedinačno umakanje u čokoladu. Dakle, sve je gotovo u manje od pet minuta, a još otprilike toliko vremena trebat će vam da se čokolada stisne u hladnjaku. Nakon toga, na vama je samo da uživate u ovoj prefinoj poslastici, bez previše grižnje savjesti.

Budući da se ove datulje rade od tek nekoliko sastojaka, priuštite si one najbolje koje možete pronaći u trgovini. Birajte sočne datulje s košticom, dobar orašasti namaz (ili ga napravite sami) i kvalitetnu crnu čokoladu. Dodatak cvijeta soli na vrhu dodatni je plus i slastici će dati još intenzivniji okus, no ako vam se ne sviđa, uvijek ga možete i preskočiti.

Također, osim kao jednu veliku pločicu, ovo možete napraviti i s pojedinačnim datuljama, a ako ne ciljate na zdraviju varijantu, uvijek ih možete puniti i drugim dodacima, poput različitih slatkih namaza. Pripazite samo, datulje su već dovoljno slatke same za sebe pa nemojte pretjerivati s dodatnim šećerom.

image
Lidija Lončarić

ČOKOLADNA PLOČICA S PISTACIJOM I DATULJAMA

Trebat će vam:
10-ak velikih, mesnatih datulja
100 g čokolade
1 žličica kokosova ulja
3-4 žlice maslaca od pistacije (ili drugih orašastih plodova, pa čak i sjemenki)
1 šaka sjeckanih pistacija
cvijet soli

Priprema:
Datuljama izvadite koštice pa ih posložite po papiru za pečenje jednu do druge. Preklopite drugim papirom i spljoštite dnom čaše. Neka se datulje dodiruju i stvore podlogu. Premažite ih orašastim maslacem, a po njemu možete posipati i malo pečenih pistacija. Prelijte sve čokoladom koju ste otopili s kokosovim uljem. Pospite s ostatkom sjeckane pistacije i cvijetom soli pa stavite u hladnjak da se stisne. Kada se čokolada stisnula, režite na jednake komade i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2025 06:02