PO RECEPTU ŽELJKE KLEMENČIĆ

Pravo je vrijeme da više pažnje posvetite ljubičici, magnoliji i maslačku! Iskoristite ih za sirup, ocat i slastice, evo kako

Suradnica Dobre hrane Željka Klemenčić donosi recepte za sirup i ocat od ljubičica, ali i raskošnu pitu s kremom od vanilije

Proljeće može biti zahtjevan period za prehranu. Izašlo je sunce, dosta nam je teške zimske hrane i jede nam se nešto svježe, proljetno i hrskavo. Ali prave proljetne hrane još nema! Radovi u vrtu jedva su počeli, još treba pričekati do prvog graška. Divlja priroda brža je od kultiviranih vrtova, i zbog toga je foraging - trend prikupljanja jestivog bilja i drugih plodova iz šume – toliko važan u ovo doba godine. A najatraktivniji i najrašireniji predstavnici dolaze među prvima – jestivi cvjetovi.

image
Berislava Picek/Cropix

Uzgojeno jestivo cvijeće kao ukras tanjura i dodatak salatama ušlo je mainstream - notorne maćuhice sada se mogu kupiti i u plastici u veleprodajnim trgovačkim lancima. Ali mnogi drugi divlji cvjetovi vašoj prehrani mogu donijeti mnogo više dobrobiti i uzbuđenja.

UKISELJENA MAGNOLIJA JE AZIJSKA DELIKATESA

Cvijet magnolije jedan je od najboljih primjera kratkoće sezone - danas imate rascvali divovski buket, sutra puno dvorište smeđih latica po kojima gazite. Kod nas je manje poznato da se i magnolija može jesti. Ukiseljeni cvijet magnolije azijska je delikatesa, i cvijet najjačeg okusa. Koristi se kao zamjena za ukiseljeni đumbir - donosi jelu arome papra i kardamoma i đumbirastu ljutinu. Što je cvijet tamniji, to mu je okus intenzivniji, pa su za kiseljenje nabolji svjetloružičasti mladi pupovi

image
Berislava Picek/Cropix

Ljubičice, recimo. Jedan od najranijih cvjetova, simbol promjene. Mirisne, slatke, fantastično dekorativne, tradicionalno su se pretvarale u slatki sirup neodoljive boje. To je idealan način da pokušate konzervirati i sačuvati nešto od magije smjene sezona jer jestivi cvjetovi traju vrlo kratko.

image
Berislava Picek/Cropix

Kod izrade sirupa od ljubičica magija promjene vidljiva je i na najdoslovniji način - sirup pred vašim očima mijenja boju od plavog i tirkiznog do boje ciklame i ružičastog dodavanjem običnog limunovog soka. Treba vam nekoliko šaka mirisnih ljubičica ubranih u čistoj prirodi. Prelijte ih s 2 dl kipuće vode koja je odmorila nekoliko minuta i ostavite preko noći. Plavu tekućinu zajedno sa cvjetovima sutradan na pari kuhajte s 300 g šećera. Kad se šećer skroz rastopi, procijedite. Sad još samo dodajte limunov sok dok ne dobijete željenu purpurnu nijansu. Sirup čuvajte u frižideru.

image
Berislava Picek/Cropix

Sezonu ljubičica i drugog cvijeća možete produljiti i kiseljenjem i čuvanjem u octu. Za ovu namjenu najprikladniji su rižin ili blagi bijeli vinski ocat, zbog blažeg okusa koji neće sasvim prekriti okus cvijeća. Ocat od ljubičice stajanjem također poprimi lijepu boju ovog cvijeta. Veću količinu cvjetova samo prelijte dobrim octom i čuvajte na tamnom mjestu barem deset dana. U slučaju octa od cvjetova maslačka - slobodno ostavite da stoji i do 40 dana prije cijeđenja.

image

Ocat od maslačka za nenadmašne salate od gorkog bilja

Berislava Picek/Cropix

Prvi jestivi cvjetovi koji dolaze u šumi i najraniji vjesnici proljeća su jaglaci. Sada kad su zime tople, jaglaci znaju procvasti već oko Božića pa više i nisu osobito točni vjesnici. U toj funkciji prave najave proljeća mnogo su točnije ljubičice i plućnjak koji cvatu u ožujku. Ušećereni ili sirovi vjesnici proljeća tradicionalni su ukrasi za deserte. Poput ovog tarta, idealnog za uveseljavanje blagdanskog stola. Recept potražite u nastavku.

PRHKA PITA S KREMOM OD VANILIJE

Za tijesto:
250 g brašna
125g maslaca
5-6 žlica hladne vode
prstohvat soli
Za kremu će vam trebati:
1 litra mlijeka
160 g šećera
3 žlice oštrog brašna
30 g gustina
5 žumanjaka
2 žlice ekstrakta vanilije (ili jedna prava mahuna vanilije
200 g maslaca

Priprema:

Od maslaca, oštrog brašna, prstohvata soli ili šećera i par žlica hladne vode umijesite tijesto. Pustite da se stisne u hladnjaku pa njime obložite kalup za pitu i pecite na slijepo.

Ako koristite pravu mahunu vanilije, prvo tri šalice mlijeka, šećer i zarezanu mahunu vanilije pustite da zakipi. Maknite s vatre i ostavite da stoji barem jedan sat. Ostružite sjemenke iz mahune i mahunu bacite. Još jednom pustite mlijeko da zakipi. Preostalu jednu šalicu mlijeka pomiješajte s brašnom, gustinom, vanilin šećerom (i ekstraktom vanilije, ako ga koristite umjesto mahune) i žumanjcima, najbolje u shakeru. Ovu smjesu izlijte u vrelo mlijeko s vanilijom. Kuhajte dok se ne zgusne od gustoće pudinga. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Tada dodajte omekšali maslac i izmiksajte u glatku sjajnu kremu. Na kraju, kada je tijesto pečeno, pustite da se sasvim ohladi, dodajte kremu i ukrasite netom ubranim cvjetovima.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

image
Kreativno Rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/cropix/

Više proljetnih priča i recepata poput ovih čeka vas u novom broju magazina Dobra hrana. Potražite ga na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
22. travanj 2025 10:50