
Proljeće može biti zahtjevan period za prehranu. Izašlo je sunce, dosta nam je teške zimske hrane i jede nam se nešto svježe, proljetno i hrskavo. Ali prave proljetne hrane još nema! Radovi u vrtu jedva su počeli, još treba pričekati do prvog graška. Divlja priroda brža je od kultiviranih vrtova, i zbog toga je foraging - trend prikupljanja jestivog bilja i drugih plodova iz šume – toliko važan u ovo doba godine. A najatraktivniji i najrašireniji predstavnici dolaze među prvima – jestivi cvjetovi.
Uzgojeno jestivo cvijeće kao ukras tanjura i dodatak salatama ušlo je mainstream - notorne maćuhice sada se mogu kupiti i u plastici u veleprodajnim trgovačkim lancima. Ali mnogi drugi divlji cvjetovi vašoj prehrani mogu donijeti mnogo više dobrobiti i uzbuđenja.
Ljubičice, recimo. Jedan od najranijih cvjetova, simbol promjene. Mirisne, slatke, fantastično dekorativne, tradicionalno su se pretvarale u slatki sirup neodoljive boje. To je idealan način da pokušate konzervirati i sačuvati nešto od magije smjene sezona jer jestivi cvjetovi traju vrlo kratko.
Kod izrade sirupa od ljubičica magija promjene vidljiva je i na najdoslovniji način - sirup pred vašim očima mijenja boju od plavog i tirkiznog do boje ciklame i ružičastog dodavanjem običnog limunovog soka. Treba vam nekoliko šaka mirisnih ljubičica ubranih u čistoj prirodi. Prelijte ih s 2 dl kipuće vode koja je odmorila nekoliko minuta i ostavite preko noći. Plavu tekućinu zajedno sa cvjetovima sutradan na pari kuhajte s 300 g šećera. Kad se šećer skroz rastopi, procijedite. Sad još samo dodajte limunov sok dok ne dobijete željenu purpurnu nijansu. Sirup čuvajte u frižideru.
Sezonu ljubičica i drugog cvijeća možete produljiti i kiseljenjem i čuvanjem u octu. Za ovu namjenu najprikladniji su rižin ili blagi bijeli vinski ocat, zbog blažeg okusa koji neće sasvim prekriti okus cvijeća. Ocat od ljubičice stajanjem također poprimi lijepu boju ovog cvijeta. Veću količinu cvjetova samo prelijte dobrim octom i čuvajte na tamnom mjestu barem deset dana. U slučaju octa od cvjetova maslačka - slobodno ostavite da stoji i do 40 dana prije cijeđenja.
PRHKA PITA S KREMOM OD VANILIJE
Za tijesto:
250 g brašna
125g maslaca
5-6 žlica hladne vode
prstohvat soli
Za kremu će vam trebati:
1 litra mlijeka
160 g šećera
3 žlice oštrog brašna
30 g gustina
5 žumanjaka
2 žlice ekstrakta vanilije (ili jedna prava mahuna vanilije
200 g maslaca
Priprema:
Od maslaca, oštrog brašna, prstohvata soli ili šećera i par žlica hladne vode umijesite tijesto. Pustite da se stisne u hladnjaku pa njime obložite kalup za pitu i pecite na slijepo.
Ako koristite pravu mahunu vanilije, prvo tri šalice mlijeka, šećer i zarezanu mahunu vanilije pustite da zakipi. Maknite s vatre i ostavite da stoji barem jedan sat. Ostružite sjemenke iz mahune i mahunu bacite. Još jednom pustite mlijeko da zakipi. Preostalu jednu šalicu mlijeka pomiješajte s brašnom, gustinom, vanilin šećerom (i ekstraktom vanilije, ako ga koristite umjesto mahune) i žumanjcima, najbolje u shakeru. Ovu smjesu izlijte u vrelo mlijeko s vanilijom. Kuhajte dok se ne zgusne od gustoće pudinga. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Tada dodajte omekšali maslac i izmiksajte u glatku sjajnu kremu. Na kraju, kada je tijesto pečeno, pustite da se sasvim ohladi, dodajte kremu i ukrasite netom ubranim cvjetovima.
Više proljetnih priča i recepata poput ovih čeka vas u novom broju magazina Dobra hrana. Potražite ga na kioscima!
Komentari
0