
Jeste li se ikad zapitali zašto vaši ručnici pri dnu imaju teksturiranu površinu? Znate one ‘trakice‘ ili ‘linije‘ na kojima se često, govorimo li o ručnicima u hotelima i kućama za odmor ili, pak, promotivnim ručnicima, nalazi i logo? Neki ih možda ni ne primjećuju, a nekima ovo predstavlja pravi misterij. Spadate li u potonju skupinu, ne brinite - niste jedini. Čini se da isto pitanje već godinama muči na tisuće ljudi. No, izgleda da je ova ‘misterija‘ napokon razriješena.
Naime, isto je pitanje mučilo i softverskog inženjera, Natea McGradyja, koji se obratio društvenoj mreži X, gdje je javno podijelio svoje čuđenje vezane za te ‘linije‘. Pitao je "koja je svrha" tog veza pri dnu ručnika, prenosi NY Post.
"Uvjeren sam da to postoji samo da bi se ručnik skupio i onemogućio lijepo slaganje, što dovodi do toga da morate kupiti još jedan ručnik", napisao je.
Javili su se mnogi drugi korisnici ove društvene mreže, jednako zbunjeni njegovom svrhom.
"To je samo ukrasno", komentirao je jedan.
"Zbog toga se brže suše", komentirao je drugi. Neki su bili i iznervirani.
"Svrha toga je da me živcira i da se osjećam zahvalno za drugu stranu ručnika koja vam zapravo osuši ruke do kraja", pisalo je u jednom komentaru. U drugom se navodilo kako je ta površina osmišljena kako cijeli ručnik ne bi bio mekan, pahuljast i udoban: "Proizvođači ručnika misle da zaslužujemo lijepe stvari…, ali ne sasvim lijepe".
PROČITAJTE VIŠE Hotelski trik za pranje ručnika
Javilo se i par pojedinaca koji su se našalili, napisavši kako ‘linije‘ služe bi se izbjegla unakrsna kontaminacija: "Razlikuju vrh od dna ručnika kako ne biste obrisali oči na istom mjestom na kojem ste obrisali guzu".
Ipak, čini se da su gotovo svi bili u krivu. Stručnjaci iz američke tvrtke Towel Hub otkrili su kako je dizajn pri dnu ručnika "više od pukog ukrasa", a te se ‘linije‘ zapravo nazivaju "dobby border".
Naime, na njihovoj internetskoj stranici objašnjeno je kako "dobby border" ima "ključnu ulogu u poboljšanju trajnosti, performansi i ukupne estetske privlačnosti". Riječ je, dakle, o tkanoj traci koja "pomaže u sprečavanju trošenja, poboljšava upijanje i daje ručnicima profesionalan, uglađen izgled", prenosi NY Post. Osim toga, čini se da pomaže u bržem sušenju ručnika.
Naravno, koliko će dugo vaši ručnici ostati očuvani i mekani ovisi o vama i vašim navikama, odnosno o tome na koji ih način održavate i perete.
Stručnjaci preporučuju pranje ručnika u perilici rublja svaka tri do četiri dana, i to na temperaturi između 40 do 60 stupnjeva Celzijevih. Pritom treba slijediti nekoliko pravila. Prvo je da ne pretrpate perilicu, pogotovo ako vam je želja zadržati njihovu mekoću.
Važna je još jedna stvar, koji mnogi uporno ignoriraju: kod pranja ručnika trebalo bi izbjeći korištenje omekšivača. Zašto? Komercijalni omekšivači koriste kemikalije koje mogu izazvati osip i ozbiljnije probleme kože jednom kada s njom stupe kontakt. Kreirani su tako da ostaju u rublju nakon pranja kako bi produljili trajanje osvježavajućeg mirisa. To, pak, znači da sa svakim korištenjem ručnika stupate u kontakt s tim kemikalijama.
PROČITAJTE VIŠE Ovaj predmet ima više bakterija nego WC daska
Iako ćete pranjem na 40 Celzijevih stupnjeva maksimalno produžiti vijek svojih ručnika i njihovu mekoću, mnogi radije biraju više temperature radi efikasnijeg pranja. Također, trebalo bi izbjegavati pranje ručnika s odjećom kako ne biste riskirali prelazak nečistoće i mikroorganizama s ručnika na druge predmete.
Drugo pravilo kojeg bi se trebali ozbiljnije pridržavati je pravilno sušenje ručnika nakon korištenja. Vješanje na zidnu vješalicu tako da se u padu ručnik preklopi više puta, nije pametno jer se ne suši ravnomjerno. Ako ručnik danima ostaje zgužvan i vlažan, može se razviti neugodan miris, što je svakako znak da mu treba pranje.
No, treba znati da su ručnici koje svakodnevno koristimo plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica. Na njima se skupljaju mrtve stanice kože, slina, fekalni i urinarni sekret i brojne druge klice iz kupaonice, uključujući i kapljice iz zahodske školjke, što je sasvim dovoljno za razmišljanje o učestalosti njihova mijenjanja i pranja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....