U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna.
 Foto: arhiva TZGML
Festival koji se ne propušta

11. Fešta lošinjske kuhinje inspirirana je Apoksiomenom i antikom

Čak 15 ugostiteljskih objekata tijekom trajanja festivala nuditi će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama.

Sve do 22. svibnja traje Festival Apoksiomena i antike tijekom kojeg će zainteresirani posjetitelji moći doživjeti i isprobati različite usluge i proizvode inspirirane Apoksiomenom i antikom.

Apoksiomenova škola kuhanja

Od kulturnih tura, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, do Apoksiomenove prirodne kozmetike, Apoksiomenove masaže, anti stres tretmana, njege tijela, suvenira i proizvoda, posjetitelji će moći sudjelovati na brojnim kreativnim radionicama i edukacijama poput slikanja i obrade drva, upoznavanja procesa proizvodnje vina, Apoksiomenove škole kuhanja, radionice filcanja sapuna, radionice s antičkim vinima, male škole baštine i vođenja destinacijom te gastro-enološkom doživljaju.

Jedinstvena bronačana statua Apoksiomen i njegov dom, Muzej Apoksiomena, i ove su godine inspirirali lošinjske ugostitelje da kreiraju posebnu ponudu sa zanimlijvim specijalitetima spravljenim od namirnica korištenih u doba antike. Tako se u sklopu Festivala Apoksiomena i antike održava već tradicionalna 11. Fešta lošinjske kuhinje, s naglaskom na Apoksiomenovu antičku kuhinju.

Domaći specijaliteti

U organizaciji Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, čak 15 ugostiteljskih objekata tijekom trajanja festivala nuditi će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome te ih pri tom uvesti u bogato kulturno naslijeđe lošinjskog otočja. U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna, a ta se umjerenost očitovala u količini servirane hrane i u načinu konzumacije. Namirnice i začini u receptima su upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj. Uz takozvanu mitsku trijadu; žito, masline i vino kao srž antičke kuhinje te uz ribu i druge darove mora, danas ju poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.

Zahvaljujući brojnim prirodnim činiteljima i bogatoj ponudi Lošinja te vođeni kvalitetnim destinacijskim menadžmentom, Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i ove su godine osmislili brojne projekte i tematska događanja za potrebe svih gostiju tijekom cijele godine. Spoj gastronomije,sporta, aktivnog odmora i zdravlja rezultirao je ovogodišnjim prvim Festivalom Apoksiomena i antike. Tako će gost moći uživati u Apoksiomenovoj masaži, tretmanima njege tijela, brojnim radionicama i edukacijama te isprobati Apoksiomenovu antičku kuhinju i doživjeti Lošinj u antičko doba, izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Linker
28. studeni 2024 08:03